"Ураганом" з баржі: з'явились унікальні кадри з операції зі звільнення Зміїного (відео)

Читать на русском
Автор
РСЗВ "Ураган"
РСЗВ "Ураган". Фото Відкриті джерела

Українські військові не вперше вдаються до нестандартного застосування наявної зброї

Під час звільнення острова Зміїний від російських окупантів Сили оборони України використовували артилерійські установки, розташовані на баржах. Зокрема, таким чином застосовували ракетні системи залпового вогню "Ураган".

Про це у соцмережі X повідомив директор благодійного фонду "Повернись живим" Тарас Чмут. Він оприлюднив скріншот з відео, на якому зафіксовано застосування РСЗВ, розташованої на баржі.

"Памʼятаєте, я колись казав, що по Зміїному працювали ж баржі? Воно ж все колись стає публічним і все стає на свої місця… P.S. Здається, тоді не влучили", — написав волонтер.

Варто зазначити, що це відео опублікувало видання "Думська". Журналісти поспілкувались з командиром артилерійської батареї, яка прикривала узбережжя Одеської області, Іваном Іжицьким.

Військовий розповів, що 4 травня 2022 року РСЗВ "Ураган" було завантажено на баржу. За його словами, після цього його команда "прощупала" Зміїний.

"Можна сказати, ми відкрили сезон. Хоч і прив'язалися до коси, але навестися все одно виявилося непросто — не сильно, але качає. Задумка була в тому, щоб перевірити, чи є сенс із такого стріляти. Тому що острів маленький, влучити по ньому складно, як у п'ять копійок. У підсумку з 16 снарядів 11 прилетіли по острову. Зрозуміли, сенс є", — розповів Іжицький.

Варто зазначити, що раніше вже повідомлялося, що при звільненні Зміїного застосували артилерійські установки, розміщені на баржах. Зокрема, українські артилеристи встановлювали на баржі французькі САУ Caesar і, вийшовши в море на відстань 10 кілометрів, систематично обстрілювали окупантів на острові.

Крім того, ще на початку 2023 року артилерійський розвідник лейтенант Юрій Козак в інтерв'ю проєкту "Повернись живим" розповідав про використання "Ураганів" під час звільнення Зміїного.

"Я мав у своєму розпорядженні реактивну систему залпового вогню "Ураган". Ми завантажили її на баржу і вийшли в море з гирла Дунаю. Перші пуски снарядів зробили просто з баржі. Провели коригування. І побачили, що можемо працювати з кількох островів дунайського гирла", — сказав він.

Нагадаємо, 30 червня 2022 року сталася історична подія – Збройні сили України вигнали російських окупантів із острова Зміїний у Чорному морі. Невдовзі над ним знову підняли український прапор, що дуже зміцнило дух українців та віру у перемогу.

Операція з повернення острова Зміїний була важливим стратегічним кроком. У звільненні острова від російських окупантів брали участь представники ГУР, бійці підрозділу "Шаман" та "Артан".

Президент України Володимир Зеленський у 500 день війни з Російською Федерацією відвідав легендарний острів Зміїний. Разом із головою ОП Андрієм Єрмаком та головою ГУР МО Кирилом Будановим він поклав квіти та вшанував пам’ять загиблих воїнів, які захищали острів від окупантів.