Такого ще не було: у Львові одразу троє діточок народилися з півкілограмовими пухлинами, їх врятували лікарі (фото)

Читать на русском
Автор
4040
В усіх малюків були крижово-куприкові тератоми.
В усіх малюків були крижово-куприкові тератоми.. Фото Дитяча Лікарня Святого Миколая

Пухлини були вродженими

У Львові одразу троє діточок народилися з півкілограмовими пухлинами. На щастя, медики успішно видалили вроджені утворення та зуміли врятувати малюків у перші ж дні життя.

Про це повідомляє "Дитяча Лікарня Святого Миколая". В усіх малюків були крижово-куприкові тератоми.

Один із трьох малюків — Матвій із Харкова. Хлопчик народився трішки більше місяця тому з вагою 3470 г, 470 з яких важила крижово-куприкова тератома. Це пухлина, що розвивається у малят, коли вони ще перебувають в материнській утробі.

"Ми на 20 тижні вагітності прийшли на плановий скринінг у Харкові, де й діагностували тератому. Нам порадили перервати вагітність. Матвій був нашою довгоочікуваною дитиною, тож ми почали шукати можливості скорегувати ваду при народженні", — розповідає Євгенія, мама Матвійчика.

Хірурги цього медзакладу вже впродовж 10 років успішно оперують немовлят із такими пухлинами. Хлопчик народився у нашому пологовому відділенні і після кількох днів спостереження у реанімації його забрали в операційну.

"Втручання проходило у кілька етапів: спершу — хірурги видалили пухлини, потім — виконали пластику мʼяких тканин та аноректопластику. Тож лише завдяки одному втручанню лікарям вдалося повністю скорегувати вроджену ваду", — розповіли медики.

Майже одночасно з Матвійчиком хірург Галина Курило прооперувала ще двох крихіток із великими крижово-куприковими тератомами — Ярину та Злату. В обидвох дівчаток операції з видалення пухлин теж минули вдало. Нині малюкам вже виповнився 1 місяць від народження, вони набралися сил та нарешті можуть роз’їхатися по своїх домівках.

"Такої кількості діток, які майже одномоментно з’явилися на світ із вродженим тератомами, в нас ще не було. Звернень із цією патологією побільшало відколи при нашій лікарні ми відкрили власне пологове відділення. Адже тепер наші спеціалісти мають змогу надавати повний комплекс допомоги немовлятам в одному місці. За дитиною доглядає велика команда", — додали у медзакладі.

Раніше "Телеграф" писав, що у національній дитячі спеціалізованій лікарні "Охматдит" міста Києва провели унікальну операцію. Девʼятимісячній пацієнтці трансплантували печінку та провели одномоментну корекцію вади серці.