"Багато відволікаючих факторів": в представництві ЄС розповіли, чи дійсно є втома від України

Читать на русском
Автор
ЄС та Україна
ЄС та Україна. Фото https://agropolit.com/

ЄС відволікається на рішення багатьох інших криз у світі, які забирають певний ступінь уваги

Втоми від війни в Україні в Євросоюзі немає. Але є багато відволікаючих факторів і дуже багато інших криз, які забирають певний ступінь уваги.

Про це розповіла голова представництва ЄС в Україні Катаріна Матернова. Подробиці вона озвучила в ексклюзивному інтерв’ю РБК-Украиїна.

"Активна фаза війни триває вже два роки. За кілька днів ми матимемо другу річницю. І у різних частинах світу виникає безліч криз. Подивіться на Близький Схід. Подивіться на Сахель. Є дуже багато інших криз, які забирають певний ступінь уваги. Я не думаю, що це обов'язково втома від України, але є фактори, що відволікають, пов'язані з тим, що відбувається з повстанцями-хуситами, Ізраїлем/Газою, Хезболлою, просто якщо назвати один цей театр (дій, — ред.). Отже, є фактори, що відволікають", — пояснила Катаріна Матернова.

Вона наголосила на тому, що "коли справа дійшла до критичної ситуації, Європа продемонструвала і лідерство, і прихильність".

Нагадаємо, що Євросоюз нарешті погодив виділення Україні 50 мільярдів євро терміном на чотири роки, в рамках програми Ukraine Facility.

Ця програма є створенням грошового фонду для України та розрахована на 2024-2027 роки. Тобто в середньому його наповнюватимуть на 12,5 млрд євро на рік.

Усі гроші, які буде виділено Євросоюзом для України, будуть спрямовані, зокрема, на підтримку макроекономічної стабільності, відновлення та модернізацію нашої держави, а також прискорення інтеграції до ЄС.

Але в ЄС висунули певні вимоги перед наданням Україні допомоги. Зокрема йдеться про щорічне обговорення витрат з метою надання рекомендацій. Відповідне рішення прописано у висновках Європейської ради.

Як пише журналіст "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, що у разі потреби Єврорада запропонує переглянути це рішення.

Раніше "Телеграф" повідомив, що рішення ЄС прокоментувала міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, загалом зрозуміло, що дефіцит українського бюджету не зможе бути покритим лише коштами Євросоюзу, а тому висловила сподівання, що партнери зі США "наслідують приклад" європейських колег.