Кабмін призначив в.о. міністра у справах ветеранів: що про нього відомо

Читать на русском
Автор
Олександр Порхун
Олександр Порхун. Фото Facebook

Має чималий бойовий досвід з 2014 року

Виконувачем обов'язків міністра у справах ветеранів, після відставки голови відомства Юлії Лапутіної, призначили Олександра Порхуна. Відомий він як учасник російсько-української війни, має звання Героя України.

Відповідне рішення ухвалив Кабмін у пʼятницю, 9 лютого. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

"Тимчасово покладено виконання обов’язків міністра у справах ветеранів України на Порхуна Олександра Володимировича", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про нового в.о. міністра

У 2020 році був призначений першим заступником міністра у справах ветеранів. Нагороджений орденом "Золота Зірка" як Герой України.

З березня 2014 року Олександр Порхун захищав Україну. Брав участь у визволенні Краматорська, Слов'янська, Лисичанська, Шахтарська, Хрустального (колишній Красний Луч), Алчевська, Бойківського (тодішня назва Тельманове) та інших населених пунктів.

Перший бій під командуванням новопризначеного в.о. міністра відбувся 2 травня 2014 року на мосту біля Слов'янська. Тоді частина проросійськи налаштованого населення перешкоджала пересуванню української військової техніки, а снайпери вели вогонь з гори Карачун, яка на той час перебувала під контролем збройних сил. Порхун організував оборону, не втративши жодного військовослужбовця чи військової техніки. Згодом підрозділ звільнив і утримував Карачун.

Також новопризначений в.о. міністра у справах ветеранів має звання майора та кілька наукових ступенів. Навчався в чотирьох українських вишах і в червні 2017 року здобув ступінь магістра за спеціальністю "Застосування військ у бою та управління військовими частинами"; у 2020 році здобув ступінь магістра за спеціальністю "Правоохоронна діяльність"; у 2017 році здобув ступінь магістра за спеціальністю "Правоохоронна діяльність".

Порхун був кандидатом по одномандатному виборчому округу в Києві на позачергових парламентських виборах 2019 року.

Раніше "Телеграф" писав, що молодший сержант ЗСУ у відставці та голова ГО "Українське об’єднання "Мрія" Юрій Гудименко висловив думку, що рішення про відставку Лапутіною "перезріло". Адже бездіяльність і неефективна державна політика призвели до кризової ситуації в питаннях захисту та соціальної адаптації ветеранів.