Три країни ЄС блокують закупівлю снарядів для України поза блоком: у Politico розповіли, хто саме

Читать на русском
Автор
4647
Постачання боєприпасів для України
Постачання боєприпасів для України. Фото news.liga.net

Ще наприкінці січня одна з країн підтримувала таку ідею

Європейський Союз може спробувати пом’якшити безпосередній дефіцит боєприпасів в Україні. Для цього вирішили пустити гроші блоку для спільної закупівлі снарядів на світовому ринку.

Проте є кілька країн, які блокують це рішення. На чолі тих, хто не підтримує таку ідею – Франція, повідомляє Politico.

Серед тих, хто виступив проти — Греція і Кіпр.

Видання, посилаючись на трьох дипломатів ЄС, пише, що низка країн блокує спроби використати гроші ЄС для закупівлі снарядів за межами блоку через те, що європейським виробникам зброї потрібні замовлення. Так вони матимуть змогу виправдати нарощування виробництва.

На початку тижня на засіданні Комітету з питань політики та безпеки більшість країн ЄС висловилися за те, щоб дозволити використати гроші ЄС для купівлі снарядів, вироблених за межами ЄС. Рішення прийнято в якості надзвичайної міри для допомоги Україні.

Варто зазначити, що наприкінці січня високопоставлений французький чиновник повідомив, що Франція таки дозволить закупівлі за межами ЄС, якщо блок не виконає свого завдання щодо постачання 1 мільйона снарядів в Україну до березня. Але влада країни, мабуть, передумала.

Нагадаємо, у березні минулого року країни ЄС домовилися поставити Україні мільйон снарядів. Постачання хотіли завершити спочатку до кінця 2023, а потім до березня 2024 року. Втім, передача у встановлений термін так і не відбудеться. Бо для цього, згідно з заявами європейських чиновників, ЄС не вистачає виробничих потужностей.

Раніше "Телеграф" повідомив, що глава МЗС України Дмитро Кулеба, коментуючи ситуацію, зазначив, що всупереч нарощуванню Україною власного виробництва, західна оборонна промисловість не може виробляти достатньо боєприпасів. Поточний рівень виробництва в країнах ЄС не відповідає " ні потребам війни в Україні, ні оборонним потребам самих країн".