Тотальна блокада: поляки заблокували останній пункт пропуску на кордоні з Україною

Читать на русском
Автор
Аграрії продовжують протестувати проти українського зерна
Аграрії продовжують протестувати проти українського зерна. Фото AFP

Демонстранти обіцяють, що акція протесту триватиме щонайменше до 8 березня

У п’ятницю, 16 лютого, польські фермери перекрили останній пункт пропуску на польсько-українському кордоні "Корчева-Краковець", який ще зранку повноцінно працював. Вони мають намір блокувати його до 8 березня 2024 року.

Наразі всі пункти пропуску на польсько-українському кордоні, які використовувалися для проїзду вантажівок, заблоковані. Цю інформацію підтвердила представниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська, повідомляє "Радіо Свобода".

Україна може перетворитися на одного з ключових у світі виробників інноваційної зброї

Пункт пропуску "Корчева-Краковець" заблоковано

Про ускладнення руху вантажівок також повідомили у Державній прикордонній службі України (ДПСУ). До відомства надійшов сигнал від польських прикордонників.

"За інформацією від польських прикордонників, сьогодні близько 11:10 на території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску "Корчева", суміжному з українським "Краківцем", польські аграрії розпочали блокування руху для вантажних транспортних засобів. У зв’язку з цим ускладнення руху можливе як на виїзд із Польщі, так і на в’їзд. В’їзду в Україну на території Польщі очікують близько 1730 вантажівок", — йдеться у повідомленні.

За даними ДПСУ, протестувальники блокують лише фури з товаром. Жодних обмежень на перетин кордону на пасажирському транспорті та легкових автомобілях немає.

Пункт пропуску "Корчева-Краковець" на карті
Пункт пропуску "Корчева-Краковець" заблокували вранці 16 лютого

Пункт пропуску "Корчева-Краковець" був останнім способом для далекобійників в’їхати на територію України, оминаючи раніше заблоковані переходи. Наразі польські фермери влаштували повну блокаду кордону. Цей пункт пропуску обіцяють блокувати щонайменше до 8 березня.

Протести польських фермерів

Аграрії з кінця 2023 року регулярно блокують польсько-український кордон, висуваючи до влади низку вимог. Серед них основними є заборона імпорту зерна та іншої агропродукції з України, скасування екологічних норм Євросоюзу.

З січня 2024 року фермери почали влаштовувати акції протесту у містах. Вони незадоволені рішеннями Євросоюзу, і вимагають у своєї влади захистити їхні права.

Один із найбільших протестів відбувся у Вроцлаві 15 лютого. Поліція розігнала мітинг, бо демонстранти кидали яйця та петарди у будівлю офісу Єврокомісії. Але демонстранти й після цього не пішли. Дехто почав тракторами блокувати дороги. Попри сутички фермерів із правоохоронними органами, поліціянти не стали застосовувати грубої сили.

Раніше "Телеграф" писав, що на ситуацію із блокадою українсько-польського кордону відреагував президент Володимир Зеленський. Він доручив розібратися із цим питанням прем’єру Денису Шмигалю. Глава українського уряду має обговорити ситуацію зі своїм польським колегою Дональдом Туском.