Мер Львова поставив на місце польського політика, який дорікнув йому за "бандерівську мову"

Читать на русском
Автор
2293
Андрій Садовий
Андрій Садовий. Фото УП

Він підкреслив, що поляки чимало допомагають українцям

Міський голова Львова Андрій Садовий відповів віце-спікеру польського Сейму, провідному політику Польської селянської партії [PSL] Пйотру Зґожельскому, який дорікнув йому про "бандерівську мову". Мер сказав, що українці та поляки завжди розмовлятимуть однією мовою.

Зґожельский прокоментував слова Садового про проросійських провокаторів, які 11 лютого висипали зерно із українських вантажівок на кордоні. Поляк дорікнув голові Львова, що той "часто розмовляє бандерівською мовою". Свою відповідь Садовий оприлюднив у середу, 14 лютого.

"12 лютого я назвав "ницістю та ганьбою" дії групи польських протестувальників на кордоні, котрі розрізали болгаркою українські ТІРи, щоб зерно, яке ті везли транзитом до Литви, висипалось на дорогу. У відповідь віце-спікер польського Сейму порадив мені "випити склянку води", але медіа поширили також іншу частину його відповіді — про те, що я вживаю "бандерівську мову". Це новий термін, якого ми ще не чули від публічних осіб. Особливо дивно почути таке від представника нової урядової коаліції. Мабуть, пан віце-спікер, який є випускником історичного факультету, зміг би розлого пояснити, що, на його думку, означають ці слова", — написав Садовий.

Він додав, що не буде розпочинати із віце-спікером польського Сейму суперечку, адже існують інші проблеми.

Крім того, мер Львова підкреслив, що поляки чимало допомагають українцям.

"Дорогі польські друзі, дружбу яких ми пізнали у війні: міста-партнери та організації, які підтримали нашу екосистему реабілітації Unbroken, численні волонтери, медики, які евакуйовували наших поранених і продовжують працювати на "нулі", фахівці, які відновлюють пам’ятки і зберігають нашу спільну культурну спадщину, приватні особи, які прихистили українські родини, польські воїни, які разом відстоюють нашу свободу зі зброєю в руках — з Вами ми завжди говоритимемо однією мовою….", — резюмував Садовий.

Раніше "Телеграф" писав, що польські протестувальники мають намір знову заблокувати всі пропускні пункти на кордоні України, а разом з ними і під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій та морських портів.

Також ми писали, що українські перевізники дадуть відповідь на дії польських фермерів, які блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. З 15 лютого на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" водії нашої країни планують розпочати акцію протесту.