Показали ефективність навіть у складних умовах: українські аналоги "Ланцетів" пройшли випробування

Читать на русском
Автор
713
БПЛА "Ланцет"
БПЛА "Ланцет"

Активне виробництво подібних дронів може бути розгорнуте в найближчі місяці

Чотири українські компанії представили свої проєкти ударних дронів, на кшталт російського "Ланцету", з яких два змогли пройти випробування. Тепер вони готуються до бойових випробувань.

Як розповів голова Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров на каналі "Дія", тестування проводилось у несприятливих погодних умовах, коли дощ та сніг заважали нормальній роботі прототипів.

"Один не злетів, бо не хотів просто втрачати борт, а четвертий не злетів, бо була якась постійна проблема з камерою", — сказав він.

Федоров додав, що попри погану погоду два дрони все ж таки змогли потрапити в ціль, навіть бувши практично засліпленими снігом.

При цьому міністр не став говорити, коли буде розгорнуто масштабне провадження, але зазначив, що якщо за вдалих обставин Україна зможе виробляти близько сотні одиниць на місяць вже за кілька місяців.

За його словами, ці дрони вже не можна зіставляти з FPV-дронами, оскільки вони є більш високотехнологічним продуктом, здатним вражати цілі на відстані 30-40 кілометрів, проти 10-20 у випадку FPV. Також ці БПЛА можуть працювати у світлий час доби, на відміну від великих квадрокоптерів, які виконують місії під покровом ночі.

Також такі дрони можуть вражати цілі на останніх 300-400 метрах без участі пілота, тобто на цьому етапі кошти РЕБ для нього не загрожують.

Федоров додав, що якщо зараз на ринку з’явиться хоча б 2-3 компанії, які виробляють конкурентні продукти, то за рік таких компаній буде десяток.

Як повідомлялося раніше, радник міністра оборони Ярослав Олійник відповів на запитання, чи має Україна чим відповісти на російські "Ланцети". За його словами, ведуться роботи над 8 системами, з яких дві вже успішно застосовувалися у бойових умовах.