Блокада кордону поляками: у РНБО та Кабміні зробили заяви, не мовчать і у Варшаві

Читать на русском
Автор
691
Блокада польсько-українського кордону продовжується
Блокада польсько-українського кордону продовжується

Влада Польщі підтвердила, що українське зерно, через яке фермери блокують кордон, не залишається в країні

Хаос із блокадою українського кордону польськими протестувальниками продовжується. Польські фермери висунули дві основні вимоги.

Ситуацію прокоментував перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону. За його словами, окрім вже висунутих вимог не можна виключати і мотиви політичного характеру.

"Є дві вимоги фермерів польських та загальноєвропейських, які ідентичні. Це щодо ослаблення вимог зеленого курсу до діяльності фермерів у Європейському союзі. І це щодо повернення пільг і дотацій, які були скасовані або плануються до скасування ", — сказав він.

Замміністр також додав, що є "певні вимоги політичного характеру, які не мають відношення до спільної аграрної політики, які в принципі не мають відношення до аграрного сектору ні європейських країн, ні України, ні нашої зовнішньої торгівлі".

За його словами, Кабмін веде переговори з урядом Польщі та відповідними профільними міністерствами. Висоцький додав, що цього тижня плануються тісніші комунікації між міністрами аграрної політики двох країн.

У свою чергу, секретар РНБО України Олексій Данилов підтвердив, що політичні мотиви у блокаді є. За його словами, перекриття кордону з Польщею спричинене виборами в Європі.

За словами Данилова, парламентські вибори у Польщі відбулися. Але цього року заплановано ще вибори до Європейського парламенту.

"Саме з цим пов’язана ситуація з фермерами. Наразі сільськогосподарське лобі у всіх країнах досить об’єднане, і таким чином вони захищають свої права, як вони вважають", — сказав Данилов.

Він наголосив, що Україна має укладати домовленості з Євросоюзом і має звертатися до інстанцій об’єднання для вирішення проблеми з кордоном.

Тим часом, заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак підтвердив, що українське зерно, через яке фермери блокують кордон, не залишається в країні, і що "протестувати можна було б на іншому кордоні". Чиновник зазначив, що за останні кілька тижнів отримував повідомлення про випадки розвантаження в Польщі української продукції, яке декларувалося як транзитне, але жодне з цих повідомлень не підтвердилося.

Ситуація на кордоні з Польщею

Нагадаємо, з листопада 2023 року польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною. Тоді протестувальники вимагали повернути систему перепусток для українських перевізників. У січні польський уряд підписав угоду з перевізниками, для розблокування кордону з Україною. У рамках угоди сторони домовились призупинити протести на кордоні до 1 березня.

Наприкінці січня 2024 року Європейська комісія рекомендувала продовжити відміну імпортних мит для сільськогосподарських товарів з України на 2024 рік. Польські фермери одразу заявили, що не підтримують цього рішення і вийшли на страйки.

Останніми днями ситуація на кордоні сильно загострилася. Польські фермери заявили про "тотальну блокаду" кордону. Згодом почали висипати українське зерно з вагонів.

Станом на ранок середи, 21 лютого, у черзі на в’їзд із РП до країни чекали близько 2500 вантажівок. Найбільше — навпроти "Краківця", "Ягодина" та "Рави-Руської".

Раніше Телеграф писав, що у Буданова різко висловилися про поляків на кордоні.