Винна Росія, але кордон не розблокують: Дуда відреагував на протести фермерів

Читать на русском
Автор
1811
Винна Росія, але кордон не розблокують: Дуда відреагував на протести фермерів

Влада Польщі вже веде переговори з протестувальниками

Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що питання блокування кордону України буде вирішене шляхом переговорів, але зазначає, що демонстранти мають право на висловлення протесту.

Як розповів він в інтерв’ю "Українському радіо", протести відбуваються не тільки в Польщі, але й у всьому Європейському союзі, оскільки фермери бояться того, що наплив дешевого продовольства з України знищить їх.

Дуда також зазначив, що проблема з цим почалася одразу після початку російського вторгнення, а тому він звинувачує у цій проблемі лише Кремль. Президент Польщі також нагадав, що протести почалися після того, як українське зерно потрапило на внутрішній ринок, чим спричинило обвал цін. Цю проблему вдалося вирішити забороною на експорт та створенням транзитних коридорів.

Тому, каже Дуда, Польща на державному рівні ніколи не блокувала транзит українського зерна. Водночас він заступився і за демонстрантів.

"Мені шкода, що виникли такі ситуації, але, з іншого боку, прошу також пам’ятати, що Польща – це демократична країна, де право на протест просто існує та гарантоване Конституцією. Якщо є законний протест, то цей протест толерантно сприймається та захищається", — сказав він.

Польський президент додав, що влада не може заборонити проводити протести, навіть якщо хтось захоче домогтися цього через суд, але додав, що влада країни вже працює над тим, щоб досягти угоди з демонстрантами.

Нагадаємо, 20 лютого польські протестувальники розпочали жорстке блокування на кордоні з Україною в обидві сторони. Не пропускали навіть цивільні автомобілі. До цього фермери заблокували залізницю та висипали зерно з вагонів.