Ексрадник Банкової отримав підозру у справі з "Укрзалізницею", з ним ще кілька людей: хто саме

Читать на русском
Автор
Артем Шило Новина оновлена 03 квітня 2024, 18:35
Артем Шило. Фото Bihus.Info

Злочин був скоєний у червні-грудні 2022 року

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) у вівторок, 2 квітня, викрили в АТ "Укрзалізниця" організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу Президента України. Її діяльність призвела до заволодіння 94,8 млн грн. Це сталося при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану. У середу, 3 квітня, сім фігурантів справи отримали підозри.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Серед них і сам ексрадник ОП.

За даними ЗМІ, лідером групи є Артем Шило. Йому також повідомили про підозру у заволодінні 117 млн грн при закупівлі кабелів "Укрзалізниці", яке НАБУ і САП викрили у березні цього року.

А судячи з інформації Bihus.info, саме 3 квітня ввечері Шилу обирають запобіжний захід.

Як вказує НАБУ, повідомлення про підозру вручили таким особам:

  • лідеру організованої групи;
  • двом учасникам організованої групи;
  • колишньому заступнику Філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця";
  • заступнику директора з економічної та інформаційної безпеки Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ "Укрзалізниця";
  • особі, яка діяла від імені власника компанії-постачальника;
  • підлеглому лідера організованої групи

Також суд наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника.

Як писав "Телеграф", Шило з 2012 року працював у СБУ, а з 2016 року — у департаменті протидії кіберзлочинам. 2021 року він звільнився зі служби. І цього року, за даними ЗМІ, став позаштатним радником в Офісі Президента. На цій посаді пробув один рік.

Коли СБУ очолив Василь Малюк, улітку 2022 року Шило одразу повернувся на службу. Щоправда з 14 березня 2024 року стало відомо, що він більше не голова Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. За даними джерел у керівництві Служби безпеки, ініціатором відставки Шила був президент Володимир Зеленський.

Однією з ймовірних причин відставки Шила називали необґрунтоване збільшення справ, які СБУ розслідує проти бізнесу, про це писав Forbes, посилаючись на джерела серед правоохоронців.

Також ми повідомляли, що "Слуга народу" тріщить по швах, нардепи масово хочуть скласти мандати.