Путін та Лукашенко заспівали про "нелегітимність" Зеленського: в Україні відповіли

Читать на русском
Автор
2365
Володимир Путін та Олександр Лукашенко Новина оновлена 24 травня 2024, 19:39
Володимир Путін та Олександр Лукашенко. Фото president.gov.by

Два диктатори зробили низку заяв про війну в Україні та натякнули, що переговори із Зеленським про мир будуть недійсними

Президент Росії Володимир Путін та самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко обговорили війну в Україні під час зустрічі у Білорусі. Вони заявили, що український президент Володимир Зеленський нібито не є легітимним і обговорювати з ним закінчення війни немає сенсу.

Про це обидва диктатори заявили під час переговорів 24 травня у Палаці Незалежності у Мінську. Путін та Лукашенко таким чином відреагували на те, що 20 травня виповнилося рівно 5 років із моменту інавгурації Зеленського.

"Легітимність чинного глави держави закінчилася", — сказав Путін.

Він також назвав глобальний саміт світу у Швейцарії способом "підтвердити легітимність чинного чи вже не чинного" глави України. До того ж російський диктатор знову заговорив про переговори з Україною. Він вважає, що вони мають бути відновлені, але не "за допомогою ультиматумів", а за допомогою "здорового глузду".

При цьому Путін додав, що Росії потрібно зрозуміти, з ким можна і потрібно мати справу для підписання юридичних зобов'язальних документів. Тим самим він знову натякнув, що не вважає Зеленського законним президентом України.

"[Переговори про мир можливі], виходячи не з того, що одна сторона хоче, а з тих домовленостей принципового характеру, які були досягнуті в ході непростих переговорів у Білорусі та Туреччині. І виходячи із сьогоднішніх реалій, що склалися на землі. Ми до цього готові. Але з ким вести переговори, це питання", — заявив російський диктатор.

Ці думки підтримав і самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко. Він заявив, що легітимність Зеленського "немає і не може мати юридичної чистоти", а розв'язувати питання про закінчення війни будуть нібито не президенти України, а "за океаном", тобто західні союзники України.

Також він додав, що довгий час аналізував ситуацію в Україні, але згодом перестав.

"Цей рік багато визначить у подіях в Україні. Тут достатньо охочих очолити країну як серед військових, так і цивільних. Там демократія", — сказав Лукашенко.

До речі, слідом за Путіним до Білорусі прилетів і літак Віктора Януковича — українського президента-втікача. Навіщо він прибув туди — залишається загадкою. Але в мережі активно жартують про те, що російський президент хоче підписати саме з ним документ про "капітуляцію України", оскільки майже через 10 років може вважати саме його легітимним главою держави. Жодних підтверджень цієї інформації зараз немає.

Українські блогери Олександр Нойнець та Роман Шрайк висміяли слова двох диктаторів. Так, на думку Нойнеца, українці готові очолити не лише саму Україну, а й інші країни, наприклад, Білорусь та Росію.

Щодо переобрання Володимира Зеленського, то зараз немає можливості провести безпечні та чесні вибори президента. Влада країни намагалася знайти вихід, але так і не змогла придумати, як об'єднати українців за кордоном, на окупованих територіях і на фронті для того, щоб вони змогли проголосувати. У ЄС заявили, що у них немає жодних сумнівів у легітимності Володимира Зеленського. В ООН виступили з аналогічною позицією.

Також "Телеграф" розповідав про те, що Путін знову готується відкрити другий фронт у Білорусі. На думку військового експерта, саме задля цього до Мінська прилетів російський президент та колишній президент України Віктор Янукович.