УПЦ МП приречена? Чи зможе новий закон заборонити церкву

Читать на русском
Автор
659
УПЦ МП (ілюстрація) Новина оновлена 21 серпня 2024, 10:35
УПЦ МП (ілюстрація). Фото facebook.

УПЦ можуть заборонити

Верховна Рада України ухвалила закон про заборону діяльності церков, пов’язаних із Росією. Цей документ безпосередньо не забороняє діяльність УПЦ МП, проте, судячи з усього, далеко не факт, що церква вистоїть.

Таку думку висловив керівник Центру верховенства права та релігієзнавства Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Дмитро Вовк. Він вважає, що у практичному сенсі закон нібито спрямований саме на заборону УПЦ.

"По-перше, це не раз декларувалося його авторами та промоутерами. По-друге, закон (зокрема, критерії афілійованої української релігійної організації з Росією) виписано саме під УПЦ. По-третє, держава вже провела експертизу та встановила факт зв’язку РПЦ та УПЦ (навіть після проголошення УПЦ "повної незалежності" у травні 2022 року), що відкриває шлях до ліквідації УПЦ", — вважає він.

Вовк каже, що призначена державою група експертів, по суті, визнала, що нічого за винятком проголошення автокефалії не означатиме припинення афілійованої громади УПЦ з РПЦ.

"Більше того, виходячи з положень закону, навіть автокефалія не рятує УПЦ від заборони, якщо цю автокефалію не визнає РПЦ. Якщо ж РПЦ наполягатиме, що УПЦ є частиною РПЦ для цілей ліквідації цього буде достатньо, навіть після проголошення автокефалії (чого, звичайно, не відбудеться ні через місяць, ні за дев’ять (відведених законом)", — пояснив юрист.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як швидко в Україні можуть ліквідувати УПЦ МП.