Шар бруду на машинах і не видно сонця: пилова буря накрила українські міста (фото та відео)

Читать на русском
Автор
1239
Згенеровано ШІ (Телеграф) Новина оновлена 30 вересня 2024, 10:37

Очевидці показали, як на вулиці виглядає це явище

Частина українських регіонів наприкінці вересня накрила незвичайне явище — пилова буря. За ніч на машинах утворюється значний наліт із пилу та бруду. Вдень пил постійно відчувається у повітрі.

Відповідні кадри було опубліковано у різних місцевих пабліках. Зазначається, що з пиловою бурею зіткнулися Полтава, Суми, Харків та Дніпро, а до цього — східна частина України.

Очевидці кажуть, що буквально за ніч машини, що припарковані на вулиці, покриваються курним шаром.

Довідка: Пилова буря — атмосферне явище у вигляді перенесення великих кількостей пилу (часток ґрунту, піщин) вітром із земної поверхні в шарі заввишки кілька метрів зі значним погіршенням горизонтальної видимості. При цьому спостерігається підйом пилу (піску) у повітря та одночасно осідання пилу на великій території. Залежно від кольору ґрунту в даному регіоні, віддалені предмети набувають сірого, жовтого або червоного відтінку.

У сумському гідрометцентрі зазначили, що серйозне погіршення якості повітря у східних та північно-східних регіонах України через "закидання" атмосферним вихором пилу та смогу з території РФ.

"Якщо пил занесло з Каспію, то зміг безпосередньо їх. Там зараз масштабні лісові пожежі. Усю цю суміш із пилу і смогу притягнув північний вітер. Найбільша концентрація частинок у повітрі фіксується на Сумщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Миколаївщині. Краще обмежити перебування на вулиці закрити вікна", — йдеться у повідомленні.

Варто також зазначити, що декількома днями раніше пилова буря огорнула деякі області Росії, а потім Про пилову бурю в Ростовській області синоптики попереджали ще 28 вересня. Наступного дня хмара піску та пилу дісталася Луганська. Про це пише "Реальна газета".

Пилу настільки багато, що він підіймається в повітря і буквально закриває небо і сонце.

Фото: "Реальна газета".
Фото: "Реальна газета".
Фото: "Реальна газета".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у Києві помітили незвичайну хмару. Місцеві почали припускати, що це могло бути та опублікували відповідні фото.