Стоять на межі знищення. Що не так із бронюванням фермерів
- Автор
- Дата публікації
- Автор
![Українські аграрії стикаються з небезпекою не тільки на полі бою](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/e/f2/432ca88f-4dfa3306333edba4e711ee4aec932f2e.png?v=0904_1)
Отримати статус критично важливих можуть лише 15% с/г підприємств
Українська система бронювання від мобілізації працівників критично важливих підприємств виявилася вкрай непрозорою і недосконалою. Також багато запитань виникає до галузевих критеріїв критичності, які встановлюються міністерствами та ОВА.
Наприклад, за критеріями Міністерства аграрної політики, критичне підприємство в галузі сільського господарства має обробляти не менш як 500 гектарів земель с/г призначення. Для великих агрохолдингів це не є проблемою, а от для фермерів…
Більше читайте в публікації: "Особливості національного бронювання: що нас чекає з 1 березня і чому система працює зі збоями".
Почесний президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич пояснює "Телеграфу", що переважна більшість фермерських господарств України (понад 85%) мають площу до 120 гектарів.
— Це сімейні фермерські господарства європейського типу. Тепер ці господарства протягом війни навіть не можуть вести мову про те, щоб забронювати голову господарства чи працівників. Тобто умови виставлені одні, а реальна ситуація інша. І фермерські господарства сьогодні поставленні в умови виживання, а може, й знищення до весни 2025 року. Ми йдемо в Європу, а Європа виключно фермерська. Ми можемо туди дійти, але вже без українського фермера, — каже агроексперт.
Днями профільний комітет Верховної Ради звернувся до уряду, щоб знизити поріг у 500 гектарів, однак галузеві критерії залишаються незмінними.
Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, коли можуть мобілізувати заброньованого чоловіка.