Українська акторка розповіла деталі про художника, якого "привласнила" Росія

Читать на русском
Автор
Надія Марінка живе в Португалії Новина оновлена 26 січня 2024, 16:56
Надія Марінка живе в Португалії. Фото instagram.com/nadiia_marinka/

Українська акторка Надія Марінка родом із Чугуєва, що на Харківщині

Чимало українських знаменитих жінок були змушені виїхати за межі України через війну та будувати життя за її межами. Зокрема відома телеведуча Лідія Таран досі живе у Франції та не поспішає повертатився додому.

Українська акторка Надія Марінка також виїхала з небезпечної території та евакуювала до Португалії одинадцять дітей, про що розповіла в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA. У Португалії жінка популяризує українську культуру.

Надія також відкриває для всіх призабуті сторінки життя та творчості художника Іллі Рєпіна, якого Росія вважає "своїм". Художник з того ж міста, що і Марінка, тому вона захотіла організувати проєкт, присвячений його творчості.

"Хочу реалізувати один проєкт, присвячений художнику Іллі Рєпіну, якого привласнила собі Росія. Він, як і я, народився в Чугуєві. До речі, зараз багато джерел змінили, що Рєпін – це все-таки український художник", – розповіла про свої плани Марінка.

Ілля Рєпін
Рєпін нерозривно пов'язаний зі Слобожанщиною

Жінку дивує байдужість людей, дотичних до культури, які не відстоювали приналежність Рєпіна до України. Він є автором неповторних художніх творів, зокрема "Соф’я", "Бурлаки на Волзі", "Іван Грозний вбиває свого сина", "Запорожці пишуть лист турецькому султану" тощо.

Картина Рєпіна
"Запорожці пишуть лист турецькому султану"

Акторка наголосила, що його постать варто відстоювати, адже митець багато писав про Україну, створив портрет Тараса Шевченка, захоплювався манерою українок одягатись, і загалом українські мотиви посідали особливе місце у світогляді митця.

"Часто кажуть: от на заході України – Україна, а східна частина – зросійщена. А мені хочеться кричати, що у нас, на Слобожанщині, є такий шмат культури, про який Рєпін і писав! Надіюсь, що колись у мене буде можливість представити те, що я зараз записую. І так, я хочу зробити щось тут, у Португалії. Що я не просто так сюди приїхала. Я не хочу бути біженкою. Я хочу бути українкою, в якій країні я б не була", – резюмувала Надія Марінка.

Раніше "Телеграф" писав, що у Львові помер відомий художник Володимир Лобода. Роботи митця знані не лише в Україні, а й в музеях, галереях та приватних збірках Польщі, США, Канади, Німеччини, Швейцарії.