Конфліктував із політиками та любив польську актрису: 7 фактів із життя Кузьми Скрябіна

Читать на русском
Автор
3385
Кузьма Скрябін допомагав молодим гуртам
Кузьма Скрябін допомагав молодим гуртам. Фото Facebook гурту "Скрябін"

Річниця від дня смерті Кузьми Скрябіна

2 лютого виповнюється дев’ять років відколи в автокатастрофі загинув Кузьма Скрябін. Йому було 46 років. Однак тільки після смерті засновника і фронтмена гурту його пісні стали по-справжньому популярними. Вони звучать на радіо набагато частіше, ніж це було за його життя, а на YouTube значно підвищилася кількість переглядів його кліпів. Більше того, він став першим українським музикантом про якого зняли художній біографічний фільм " Я, "Побєда" та "Берлін ". "Телеграф" підібрав сім найяскравіших і найважливіших фактів з його життя, про які ви, можливо, не знали.

Кузьма та політика

Є ще достатньо людей, які не вірять у випадковість автокатастрофи, в якій загинув музикант. Можливо, вони й мають рацію, оскільки Кузьма був дуже гострим на язик і часто робив публічні заяви, які не могли подобатися чиновникам будь-якого рангу. Якраз на початку того року він гастролював з групою Україною і в кожному місті давав прес-конференції на яких розносив у прах як місцевих керівників, так і вищий ешелон влади. А головне, він звинуватив їх у тому, що вони нічого не роблять, заради припинення війни, яка на той момент уже йшла на Донбасі. Ось найрізкіші висловлювання, якими досі діляться в соцмережах і з’являються в YouTube.

  1. "Українці обирають такого, щоб спочатку з вазеліном, а потім уже без вазеліну, щоб жорсткіше. Такий собі садомазохізм у генах…"
  2. "Політики — люди з іншої планети, вони закони вигадують для нас, щоб нас же, як отару, тримати в якомусь периметрі".
  3. "Жоден із президентів чи депутатів не зробили нічого, щоб цієї війни не було".
  4. "Тема гречки працює, але десь там, у селі. А так скрізь фальсифікація, причому настільки, щоб ми іноді навіть вибору не мали".
  5. "Депутата треба контролювати. Але як це зробити? Я два дні поспіль, у приймальні годинами, стукав у двері одного тернопільського депутата. Але було глухо, він так і не з’явився. У нас просто немає шансів поставити їм питання".
  6. "Майдан — це було загребання жару нашими руками. Все-таки, олігархи воювали між собою і скористалися обуренням народу та ще підлили олії цими вбивствами та побиттями. Цим вони ще більше сколихнули країну та поділили її на дві частини. А те, що відбувається на Сході, це ефект бездіяльності нашої влади".

Співак мав багатий досвід спілкування з політиками і неодноразово брав участь у їхніх рекламних компаніях. У президентських перегонах 2003 року Януковича та Ющенка він підтримав першого. Це викликало тоді обурення у багатьох, включаючи музикантів його гурту. Їм навіть довелося робити заяву.

Фото: Facebook групи "Скрябін"
"Скрябін" регулярно брав участь у агітконцертах різних партій та кандидатів

"Я два роки не розмовляв з Кузьменком і не збираюся цього робити ніколи більше в житті... Ти був серед тих, хто виставляв сьогодні цих людей на сніг, хто виставляв їх сьогодні під приціли, і ти маєш бути серед тих, хто їх звідти виведе. Для того, щоб у нашій країні перемогла правда та справедливість", — заявив тоді на телебаченні Ростислав Домішевський.

Пізніше Кузьма зізнався, що агітувати за Януковича його змусив телеканал, на якому він тоді працював. Це був "Інтер", де він вів на той момент програму "Шанс" разом із Наталією Могилевською, яка, до речі, теж тоді підтримувала того самого кандидата.

Обставини загибелі

Кузьма Скрябін загинув за кермом своєї машини внаслідок зіткнення із молоковозом ГАЗ-53. Машина музиканта Toyota Sequoia виїхала на повороті на зустрічну смугу і він не впорався з керуванням, оскільки траса була слизькою. Причому удар був такої сили, що "Тойоту" артиста розгорнуло на 90 градусів, а молоковоз з’їхав у кювет. Співак помер на місці, а його менеджер, яка була з ним в автомобілі, отримала безліч травм, на щастя, небезпечних для життя. Постраждали й ті, хто їхав у молоковозі – водій Сергій та його експедитор Тамара.

На той момент він повертався з концерту у Кривому Розі.

Звичайно ж, враховуючи різкість заяв Кузьми, багато хто вирішив, що політики, таким чином, вирішили розправитися з музикантом.

Фото: ДПС
Фото з місця аварії

Незабаром після аварії в соцмережах з’явилося повідомлення людини на ім’я Дмитро Ященко, який стверджував, що нібито був свідком ДТП і ніби позашляховик Кузьми "підрізав" "Хонду". Водночас, від письмових показань слідству чоловік відмовився. Однак і мати Скрябіна та його приятель, професійний гонщик Андрій Мочанов, стверджували, що аварія сталася з вини музиканта. Проблема була в тому, що на цьому злощасному повороті ділянка дороги зледеніла і перетворилася на ковзанку. На неї і потрапила його "Тойота".

Слідство велося понад вісім місяців, проте правоохоронці не знайшли злого наміру в аварії, і кримінальне провадження було закрите. Офіційно – Кузьма перевищив швидкість.

Привів у "Лігу сміху" Потапа

Кузьма Скрябін мав зніматися в першому сезоні "Ліги сміху" як тренер. Як розповідав свого часу Потап, його теж запросили зніматись у цьому шоу. Але оскільки такий підхід, щоби зірки шоу-бізнесу грали ролі в номерах разом із коміками, для українського телебачення був новим, він сумнівався. Тоді Олексій поцікавився, хто ще буде тренером. І коли почув, що буде Скрябін, одразу погодився. Проте жодного випуску за участю Кузьми не вдалося зняти, оскільки він розбився за місяць до того, як потрібно було їхати на відбірковий фестиваль до Одеси.

Сім’я та Барбара Брильська

Своє особисте життя Кузьма не любив виставляти на показ. Однак про деякі деталі розповідав із задоволенням. Зокрема, про свою дочку, яку назвав Барбара. Таке екзотичне для України ім’я було обрано невипадково.

Фото: Facebook групи "Скрябін"
Із дружиною Світланою познайомився ще у школі

Співак з дитинства любив польську актрису Барбару Брильську, яку всі у нас знали завдяки новорічній комедії "Іронія долі чи, З легкою парою!" Більше того, свою дружину Світлану, частково, він полюбив за якусь схожість із нею. Знайомі вони були зі школи та навчалися у паралельних класах. Музикантові вдалося познайомитися і з Барбарою Брильською, коли вона приїжджала в Україну на зйомку телепроекту.

Медінститут — друга традиція сім’ї Кузьменків

Любов до музики прищепила йому мати, яка викладала у музичній школі гру на фортепіано. Проте їй спочатку не дуже подобалося те, що син у майбутньому бачив себе музикантом. Батькам більше імпонувала ідея, що він буде лікарем. Тому Кузьма закінчив медінститут за спеціальністю стоматолог. Проте за фахом він жодного дня не працював. При цьому конфлікти з цього приводу вони мали певний час. Але Світлана постійно захищала його бажання піти у музику перед його ж батьками.

Проте дочка Барбара продовжила традицію. Вона закінчила київський медінститут за спеціальністю дерматолог.

У 2019 році, коли їй було 22 роки, вона вийшла заміж за свого однокурсника Віктора.

Допомагав молодим музикантам та був продюсером

Ім’я Кузьми пов’язують ще з низкою груп, яким він допоміг розкрутитись. Найуспішніший серед них DZIDZIO. На початку він зняв його у своєму кліпі "Маршрутка". А потім допоміг своїми порадами та контактами на радіо та телебаченні.

Допоміг він перебратися до Києва й Жені Галічу з його гуртом "O`Torvald". До цього вони вже були добре знайомі і іноді разом виступали виконуючи пісню "Бультер’єри".

Єдине кому він не просто допомагав порадами, а продюсував, це був жіночий гурт "Пающіе труси". Цей колектив Скрябін зібрав разом зі своїм другом та продюсером Володимиром Бебешком. Якихось амбітних надзадач собі та колективу вони не ставили. Просто писали їм іронічні пісні, створили гламурні образи та домовлялися про участь у корпоративах.

Чи не пророчий кліп

За день до своєї смерті гурт "Скрябін" презентував кліп на пісню "Дельфіни". Деякі у ньому побачили пророчі кадри. А точніше, тут є епізоди, в яких музиканти падають у басейн з водою і намагаються вибратися з нього. У воді опинилися всі, крім Кузьми. Режисер цього відео Тарас Голубков пізніше розповідав про те, що за концепцією відео у воді мали опинитися всі. Але в день зйомок цієї сцени Скрябін мав проблему з горлом, а наступного дня концерт. Тому він на прохання самого соліста пощадив його. Справа в тому, що вода в басейні була холодною і підігріти її було неможливо.