Приховує свою бісексуальність і кілька разів був на волосок від смерті — 5 фактів із життя Джона Траволти

Читать на русском
Автор
3139
Через свою нерозбірливість Траволта відмовився від ролі у мюзиклі "Чикаго"
Через свою нерозбірливість Траволта відмовився від ролі у мюзиклі "Чикаго". Фото Getty Images

Джону Траволті виповнилося 70 років

Голлівудській зірці як XX-го, так і XXI-го століття Джону Траволті 18 лютого виповнюється 70 років. Почавши з образу танцюриста диско, яке було дуже популярне в сімдесяті-вісімдесяті роки він перепрофелювався на зірку кримінальних бойовиків і допоміг йому в цьому Квентін Тарантіно. Однак незважаючи на масову народну любов та статус одного з найдорожчих акторів він так жодного разу і не отримав головної акторської нагороди "Оскар", хоча номінувався на неї двічі.

Нагадаємо, що нещодавно сімдесятиріччя відсвяткував один із лідерів Modern Talking Дітер Болен.

Танці з дитинства та перша роль за $100

Акторська доля Траволти була практично зумовлена, оскільки його мати була актрисою і батьки всіляко підтримували та розвивали у своїх дітях це захоплення. Батько спеціально сколотив для сімейних вистав підмостки. У підсумку не тільки Джон, а ще й дві його сестри стали акторками. Загалом у їхній родині було шестеро дітей.

Роль у "Лихорадці суботнього вечора" зробила його знаменитим

Коли Джон був маленьким, мама просила його подивитися за її репетиціями та послухати, як вона грає ту чи іншу роль. А коли хлопчик підріс, відвела його до акторського гуртка. У 16 років з дозволу батьків покинув навчання у школі заради акторської кар’єри. Тоді він і отримав свою першу оплачувану роботу – роль у мюзиклі Bye Bye Birdie. А перший гонорар становив лише $100 за три місяці роботи.

Роль у "Кримінальному чтиві" призначалася іншому

Для багатьох кіноманів Траволта насамперед асоціюється з фільмом Квентіна Тарантіно "Кримінальне чтиво", який вийшов у 1994 році. Для актора це був період провалів та застою. Говорять навіть, що актор тоді серйозно сів на наркотики. Саме з цієї причини Джон тоді погодився грати в арт-хаусній стрічці поки не культового режисера за смішні, як для знаменитості такого рівня, гроші. Його гонорар становив лише $150 тисяч. Але оскільки ця картина стала тріумфальним поверненням Траволти на великий екран, то й гонорари за всі наступні фільми злетіли до небес. А точніше до $20 мільйонів за роль.

Траволта не вірив у успішність "Кримінального чтива"

Хоча цього повернення могло й не бути. Тарантіно бачив на цій ролі зовсім іншого актора — Майкла Медсена, який зіграв у нього в "Скажених псах" бандита Віка Вегу. Однак Медсен в останню хвилину відмовився, віддавши перевагу вестерну "Уайєт Ерп", який продюсував Кевін Костнер. До речі, картина з тріском провалилася у прокаті. Через це Тарантіно довелося терміново переписувати сценарій під іншого актора. І ним виявився Траволта. Тільки після його згоди Квентін перетворив цього героя на якусь пародію на ті образи завдяки яким Джон став знаменитим. А це насамперед "Лихоманка суботнього вечора" (1977). Причому, за словами актора, він нічого особливого від цієї картини не чекав.

"Ніхто з нас навіть не думав, що "Кримінальне чтиво" вистрелить. Я був упевнений, що знімаюся в невеликому інді-фільмі, який матиме крихітну аудиторію та нульовий резонанс. Тому тріумф Каннського фестивалю мене шокував. І, звичайно, я безмежно вдячний Квентіну, який подарував мені друге дихання і нове життя. Це найбільший подарунок, який може зробити артист артисту", — згодом казав Траволта.

І це не єдина проблема була на шляху до цієї ролі. Джон ще й є саєнтологом. Так от керівництво цієї секти було проти того, щоб він знімався у Квентіна Тарантіно.

Знову ж таки, після цієї ролі Траволта, судячи з усього, вдруге захворів на зоряну хворобу. Він став надто перебірливим у виборі ролей і відмовився від деяких фільмів, які стали суперхітами. Серед них "Чикаго", "Американський жиголо" та "Офіцер та джентльмен". Дивний збіг, але у цих трьох випадках на допомогу прийшов Річард Гір. І, до речі, за роль у "Чикаго" він отримав "Золотий глобус", а за роботу в "Офіцер та джентльмен" був номінований на цю нагороду.

Двічі одружився зі своєю дружиною

Незважаючи на образ жигало і традицію, що голлівудські знаменитості постійно сходяться і розлучаються Джон Траволта був одружений лише один раз, з 2020 року він вдівець. Щоправда, одружитися з Келлі Престон йому довелося двічі, оскільки їхній перший розпис 5 вересня 1991-го року був визнаний незаконним, оскільки їх реєстрував француз-саентолог.

"Мені було тоді 33 роки, і я гадки не мав, що таке шлюб. Тому, коли моя подруга сказала мені, що зараз познайомить мене з моєю майбутньою дружиною, я розсміявся. Коли ж я дізнався, що потенційна "дружина" давно одружена, стало ще смішніше, тому я не втримався і запитав: "Келлі, а що це означає — жити в шлюбі?" І вона відповіла: "О, це дуже здорово, мені подобається!". І подумав: "А це, напевно, круто: одружитися з тією, кому подобається бути одруженою". З цього все і почалося", — згадує Траволта.

Фото: Getty imajes
Джон Траволта на вечірці 2018 року з дружиною Келлі Престон, дочкою Еллою Блю та сином Бенджаміном

У шлюбі у них народилося троє дітей, проте їхній старший син Джетт трагічно загинув у віці 16 років. Це сталося 1 січня 2009 року, коли родина відпочивала на Багамах. Це був епілептичний припадок, внаслідок якого він упав і вдарився головою об ванну.

Це був дуже сильний удар для всіх. І в таких випадках сім’ї часто розпадаються. Однак Джону вдалося зберегти шлюб. Пережити цей кошмар їм допомогли психологи та молодші діти. Мабуть, саме тому актор після цього став ще більш уважним батьком, який часто балує своїх дітей.

"Я давно міг би стати режисером або крутим продюсером. Але це вкрало б той час, який я проводжу з сім’єю. Я хотів мати дітей років із чотирнадцяти, і тепер для мене важливо, що я сам укладаю їх спати. До речі, вони дуже добре знають, що я обожнюю їх балувати, наприклад, якщо Бену захочеться вночі морозива, він знає, що маму будити марно: вона відправить його назад у ліжко, тому він будить мене, і я не просто несу йому ласощі, але й поливаю його гарячим шоколадом — уже з власної ініціативи. Келлі була б з жахом!", — розповідав Траволта.

Власник п’яти літаків

Статок Траволти оцінюється більш ніж у 165 млн. доларів. Йому належать будинки в Санта-Барбарі, штат Флорида і Мен, у його дружини був будинок на Гаваях. А його головна резиденція знаходиться в Окалі (Флорида), у маєтку є злітно-посадкова смуга.

Джон ліцензований пілот і у його колекції 5 різних літаків. Перший із них він придбав у 1974 році, на свій перший великий гонорар. Літак коштував йому тоді 2,5 тисячі доларів.

Getty imajes
Свій перший літак Траволта купив за 2,5 тисяч доларів 50 років тому

Однак літаки це не лише про гроші та романтику. У актора неодноразово були випадки, коли він був на волосину від загибелі. Одного разу йому довелося саджати літак на зледенілу смугу незважаючи на електроніку, що вийшла з ладу. А в 1992 році він мало не загинув в авіакатастрофі — в літак, яким він керував, вдарила блискавка, і при жорсткій посадці Траволта мало не врізався в лайнер, який заходив на посадку.

Приховує свою бісексуальність

Джон Траволта кілька разів опинявся у центрі скандалу через звинувачення у сексуальних домаганнях до різних чоловіків. У 2012-му справа мало не сягнула суду, коли чоловік-масажист, який захотів залишитися анонімним, звинуватив актора у побитті та домаганнях. Трохи згодом до нього приєднався інший масажист, який заявив, що Джон до нього чіплявся. Проте адвокати актора зробили так, що до суду справа навіть не дійшла і чоловіки забрали з поліції свої позови.

Ще через кілька років на сторінках газет спалахнув новий скандал. Цього разу колишній пілот актора Дуглас Готтербой заявив, що він мав інтимні стосунки з Джоном протягом шести років і вони далеко не завжди були добровільними. Коментувати ці зізнання актор відмовився.

Ці одкровення можна було б списати на нападки та спроби помститися акторові. Але були й інші заяви від його братів-саентологів. Ще 1991 року колишній виконавчий директор Церкви саєнтології Вільям Френкс стверджував, що Траволта не може покинути Церкву, оскільки побоюється розкриття подробиць його особистого життя, включаючи гомосексуальну поведінку. Про це він розповів не таблоїдному журналу "Time". Пізніше про це було сказано не лише Френксом, а й іншими колишніми саєнтологами у книзі Лоуренса Райта "Шлях до кліру: саєнтологія, Голлівуд і темниця віри" (2013), а також одним з колишніх провідників Церкви Марті Ратбуном, який стверджував, що він неодноразово працював з адвокатами Траволти для зменшення поширення заяв про гомосексуальність актора, а також дозволяючи судові позови, спрямовані на його бік.