Наклепував, судився з Томасом Андерсом і написав понад тисячу пісень — 7 фактів з життя лідера Modern Talking Дітера Болена

Читать на русском
Автор
4143
18 років Дітер Болен був постійним тренером у талант-шоу "Німеччина шукає суперзірку"
18 років Дітер Болен був постійним тренером у талант-шоу "Німеччина шукає суперзірку". Фото Getty Images

Дітеру Болену виповнюється 70 років

Лідеру Modern Talking Дітеру Болену 7 лютого виповнюється 70 років. Незважаючи на його впертість і складний характер, він все одно залишається одним із найулюбленіших артистів Німеччини. За композиторську плодючість його називають титаном поп-музики. За свою кар’єру він написав понад тисячу пісень. Щоб перевести до музею всі його музичні нагороди знадобився спеціальний місткий фургон. "Телеграф" підібрав 7 найцікавіших фактів із його життя.

Нагадаємо, що нещодавно ювілей святкував Гаррі Стайлз.

Економив на всьому і рахував гроші

Дітер Болен ріс у досить бідній родині. Його батько намагався налагодити свій бізнес, але він не клеївся. Тож грошей не вистачало. Тому першу гітару, яку більшості майбутніх зірок дарують батьки, Діт купив сам.

"За 5 марок на день я повзав із дротяним кошиком на череві за трактором і збирав картоплю, вириту плугом із землі. Так я і ріс, економлячи на всьому, вічно підраховуючи гроші", — написав він у своїй автобіографічній книзі "Нічого крім правди" .

До того, що гроші давалися дуже важко, додалася ще й неприємна подія. Одного разу батько без дозволу розбив його скарбничку та забрав звідти на розвагу все, що він встиг зібрати. І цей випадок Дітер досі вважає найприкрішим у своєму житті.

Тим не менш, йому вдалося зібрати заповітні 70 марок. 60 із них пішли на покупку маленької похідної гітари, а 10 витратив на навчання акордам. Цікаво те, що нотну грамоту Дітер так і не опанував, що призводило до конфліктів із вчителями музики у школі. Свої опуси він виконував чудово, а чужі композиції відтворити було важко.

Краса – не головне

Музикою Болен зайнявся, як і багато хлопчаків, для того, щоб знайомитися з гарними дівчатами. Тим більше, що у Дітера це не дуже виходило. Та й друзів у нього особливо не було. А коли він побачив, як негарний підліток зводить з розуму дівчат лише тому, що грає на гітарі та співає хіт "I Wanna Hold Your Hand" гурту The Beatles, вирішив, що обов’язково навчиться грати на гітарі.

Конфлікти почалися з дитинства

Болен зростав дуже конфліктним. Він лаявся не лише з однокласниками, а й вчителями. Зокрема, одна з причин частих конфліктів із педагогами ще у початковій школі полягала в тому, що його перевчали писати з лівої руки на праву. Через це йому довелося змінити три школи. Щоб якось приструнити дитину, батьки віддали її до інтернату. Розпорядок дня там був настільки щільним, що хлопець на особисті справи взагалі не мав часу. Хоча вчився він непогано, правда хвилями — то чудово, то провалювався. Зрештою перевиховання закінчилося тим, що його забрали додому і чергова школа була закінчена на відмінно і Дітер вступив до університету. Хоча жодного дня не працював за своєю основною спеціальністю "ділова економіка" не працював ні дня. Паралельно з навчанням він продовжував писати музику та грати у різних групах.

Як стати зіркою

Прагнучи популярності Дітер Болен розробив свої принципи життя і він рекомендує дотримуватися їх усім, хто хоче стати зіркою.

Фото: Getty imajes
Modern Talking став найуспішнішим проектом для Дітера Болена

1. Май ясну мету перед очима! Ця мета може бути ідіотською, утопічною, недосяжною, дурною, але якщо це справді твоя мета, якщо ти впевнений, що хочеш її досягти, у тебе все вийде. Без цього навіть і не починай.

2. Запитай себе: чи моє честолюбство велике, чи чіпка у мене хватка? Якщо ці поняття тобі чужі, сиди краще на дивані.

3. Перевір себе: що ти за людина? Чи можеш працювати день і ніч? Не відчуваючи ні голоду, ні спраги, забуваючи сходити в туалет тільки тому, що ти борешся за свою справу, і все інше для тебе не має значення? Якщо ти такий – у тебе все вийде. Якщо ні – теж непогано! Я знаю безліч людей, які щасливі, бо вони не такі. Вітаю, тобі випала найкраща частка!

4. Успіху хоче досягти кожен, але не всі готові прийняти і його негативні сторони. Успіх – це шоколадка із начинкою: зовні солодкий шоколад, усередині піт.

5. Не говори даремно про свої мрії. Це все мрійники і балакуни, ті, хто безперервно тріщить, чого вони хочуть досягти, але якщо ти запитаєш їх, що вони роблять для досягнення своєї мети, то збентежиш їх. Слова нічого не означають, тільки справи можуть вирішити щось.

Змусили співати

Свої перші пісні Modern Talking записали німецькою мовою і вони дуже швидко стали популярними в Німеччині. Однак світова слава, про яку вони так мріяли, не з’явилася. Тоді вони вирішили спробувати писати тексти англійською і це відразу принесло свої плоди. Перша ж пісня You’re My Heart, You’re My Soul стала міжнародним хітом. Також вона стала першою піснею цього дуету, де окрім соліста Томаса Андерса другим голосом заспівав і сам Дітер. Спочатку він не хотів цього робити, але боси музичної студії наполягли і мали рацію.

Конфлікти з дружиною Томаса Андерса – перший розпад Modern Talking

Офіційно про причини розпаду Modern Talking було сказано: "Між музикантами виникли суперечки щодо авторських прав". І лише через роки, коли Дітер Болен випустив автобіографію, стала відома реальна причина. У ній він пише, що його довели до нервового зриву і йому довелося грюкнути дверима. А причиною такої поведінки стала дружина Томаса Нора. За його словами, вона захотіла перенести свій вплив зі свого чоловіка на всю групу — стати її продюсером, директором і третьою виконавицею на сцені. Проте з її апетитами ще якось можна було впоратися. А ось із її впливом на Андерса ніяк. Вона абсолютно спокійно зривала його з роботи у студії над новими піснями та зйомок теле-шоу. Вона могла заборонити йому виходити на сцену чи вимагати поїздки на курорт. Болен згадує, що капризи Нори переходили межу. Саме через них було зірвано виступ дуету у важливому для них шоу на британському телебаченні "Top of the pops". Саме після цього скандалу музиканти стали персонами нон грата на британському ТБ, що зробило на той час практично неможливим подальше розкручування гурту.

Фото: Getty imajes
Томас Андерс із дружиною Норою

Через 11 років вони об’єдналися. Тоді Болен в інтерв’ю сказав, що це стало можливим тільки після того, як Томас розлучився з цією лялькою і викинув цей ідіотський медальйон. Йшлося про прикрасу на його шиї, де великими літерами було написано "NORA".

Болена змусили зафарбувати всю брехню у кожній книзі

Друге життя групи тривало п’ять років. Музиканти знову почали скандалити. Причиною розпаду стали сольні гастролі Томаса Андерса у США.

Фото: Getty Imajes
Томас Андрес та Дітер Болен возз’єдналися у 1998 році, але всього на п’ять років

Болену не сподобалося, що концерти пройшли без нього. Після цього посипалися взаємні звинувачення у пресі, а потім справа дійшла до суду. Це сталося після того, як Дітер випустив кілька автобіографічних книг, де звинуватив колегу у фінансових шахрайствах у період першого життя Modern Talking. Андерс подав до суду і виграв справу, звинувативши Болена у "крадіжці спільної скарбниці" та "наклепі". Тоді суд зобов’язав або вилучити з продажу книги, в яких міститься наклеп. Або вручну, у кожній книзі, чорним маркером зафарбувати ті місця, де надруковано брехливу інформацію. Видавництво обрало другий варіант. Цікаво, що після цього на книги, в яких немає забарвлень, піднялася ціна та попит.