Нардепи будуть нести відповідальність за скандальну норму про знищення сперми загиблих військових - Олеся Остафієва

Читать на русском
Автор
Нардепи будуть нести відповідальність за скандальну норму про знищення сперми загиблих військових

Українська бізнесвумен, фундаторка відьма-бару "Лиса гора" Олеся Остафієва про скандальну норму закону щодо утилізації сперми загиблих військових

Вчора друзі скинули мені пост адвокатки про норму нового закону щодо утилізації біоматеріалу загиблих військових та попросили підтримати. Я пішла читати закон, потім пішла читати законопроєкт та авторів, потім поіменне голосування та написала свою позицію із посиланням на пост адвокатки. Чим значно "пришвидшила зраду", бо маю в друзях багато журналістів та політиків. Як дехто потім написав — хайпанула на темі.

Проте. Вже до вечора всі "фігуранти" дали зворотний зв'язок — хтось вибачався, хтось обіцяв внести правки, хтось писав, що їх неправильно зрозуміли, а хтось — що не бачив правок до другого читання. З чого витікає перша теза.

Ви відповідаєте власною репутацією. На щастя, інститут репутації потроху починає працювати й у нас, і люди починають нести відповідальність. Якщо чудовий законопроєкт спотворили не ви, але там стоїть ваше ім’я — ви несете відповідальність. І це ваша турбота прослідкувати, щоб умовний закон "про захист прав і свобод" не перетворився на "закон 16 січня" та не знищив вам репутацію. Якщо ви не читали правки чи були у відрядженні, але там стоїть ваше імʼя — ви все одно будете нести колективну відповідальність. Треба віддати належне Оксані Дмітрієвій, вона від початку критикувала цю правку, внесену Михайлом Радуцьким, але, мабуть, з політичних обставин не так гучно і категорично, як могла б. Тому суспільство на дибки поставив чийсь пост у фейсбуці, а не заяви депутатів, що хтось спаплюжив їхній законопроєкт. І сьогодні вони в одному човні і всі понесли відповідальність, бо були змушені виправдовуватися та вибачатися. Хочу зазначити, що на весь парламент не знайшлося жодного, хто б голосував проти. Тому не Радуцьким єдиним.

Коментарі про те, що прийнятий закон вступає в дію в березні та до того часу будуть правки й низка підзаконних актів, які не дозволять утилізувати все підряд, читала. Але маю питання: а можна так, щоб велосипед одразу їхав, а не якесь одоробло, до якого треба 10 милиць підставити, щоб він нормально працював? І ще питання — яка приватна клініка, читаючи чорним по білому норму "після загибелі утилізувати" візьме на себе відповідальність занурюватись в інші закони та кодекси й трактувати це на користь вдів та в перспективі мати проблеми із законом? До речі, за чинним наказом МОЗ 787 (п. 7.2) розмороження репродуктивних клітин можливе тільки за заявою особи яка їх здавала. Тобто, в разі загибелі військовослужбовця інший з подружжя не зможе розморозити репродуктивні клітини та використати їх. Наказ можна змінити за пару тижнів насправді, але сьогодні поки так.

Ця норма закону порушує низку статей Конституції, зокрема 17, 22, 24, 32.

Цей пост підняв на поверхню ще один аспект, про який написала одна з коментаторок, цитую: "Моя подруга після загибелі чоловіка залишилась сама. Дітей у них не було. Заміж вона більше ніколи не хоче. Вона мріє всиновити дитину, щоб дати їй любов і сімейний затишок. Але, якщо вона всиновить дитину, всі пільги й виплати їй припиняються — бо вона змінить свій сімейний статус. Бо можна мати лише дитину, що народилась у дружини впродовж 10 місяців з дати загибелі. Нікому не потрібні щасливі вдови — вдови мають страждати".

Ніколи не треба мовчати й зневірюватися. Вчорашній пост адвокатки змусив цілих голів комітету та фракції виправдовуватись. А МОЗ прямим текстом написав, що "законодавча колізія буде усунена у найближчий термін". Крім того, створено робочу групи при віцеспікерці, яка має все перевірити. І ще, я не бачила жодного поста від влади про "зрада скасовується, ви все неправильно зрозуміли", лише про те, що все встигнуть виправити. На моїй памʼяті це не вперше — два роки тому моя колонка про незаконні нововведення податкової щодо сканування акцизів у ресторанах змусили Мінфін заявити, що нібито ресторатори неправильно щось зрозуміли (хоча ресторатори перед цим отримали офіційні пояснення від податкової, де так же чорним по білому було написано). Та й чого далеко ходити: вчора у групі нашого котеджного містечка сусіди написали, що з дому втекла кішка-сфінкс і до ранку замерзне. Я не знаю, які шанси в них були знайти кішку самотужки, але за пів години небайдужі сусіди знайшли двох котів — загубленого сфінкса та ще якусь бездомну кішку, яку також віднесли господарям сфінкса і яка таким дивним чином також тепер має дім. Тож не мовчіть. Сила слова існує.

Ну і наостанок. За шість років народжуваність в Україні скоротилася вдвічі, з 364 тис. у 2017 році до 187 тисяч у 2023. За перше півріччя 2023 року в Україні народилось 93,5 тисячі дітей, а померло 258 тисяч людей. З такими цифрами держава має тінню ходити за кожним, хто здатен продовжити рід, та вмовляти це зробити. Передайте це хтось Радуцькому, бо я в бані.

З "бонусів" — мене забанив Михайло Радуцький (я його навіть не тегала, мабуть превентивно) та я тепер гуглюсь за словосполученням "Олеся Остафієва сперма".

Джерело: пост Остафієвєвої у Facebook

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.