Машини в кредит. Чого чекати українцям у 2024 році у сфері автокредитування

Читать на русском
Автор
Автокредит
Автокредит. Фото Відкриті джерела

Частка кредитів при покупці авто зростатиме, а ставка по позиках падати

За підсумками 2023 року в Україні було куплено, у тому числі в кредит, приблизно 90 тисяч легкових авто, говорять банкіри. Загалом за минулий рік за намими профільних асоціацій українці придбали 275 тисяч машин. При цьому 2022-го було куплено приблизно 45 тисяч "залізних конячок", тож цього року банкіри прогнозують збільшення автокредитування.

Про це "Телеграфу" повідомив керівник напряму автокредитування банку "Глобус" Сергій Кіпоренко. За його словами, 2024-го українцям слід очікувати на покращення умов автокредитування.

Відсоткові ставки зменшаться

Експерт пов’язує це зі зниженням облікової ставки до 15%, тож умови надання автокредитів суттєво пом’якшені: середні ставки скоротилися до 10% річних. У той же час на ринку значно посилилася роль спільних програм комерційних банків та автодилерів, які впровадили низку гнучких програм, що дозволяють громадянинові взяти кредит залежно від його стану на більш тривалий термін (до 7 років для нових авто та 10-12 років для уживаних)., і за мінімального першого внеску (від 10% вартості авто).

Завдяки зниженню облікової ставки НБУ до 15%, відсоткова ставка банків з автокредитів залежно від терміну погашення, першого внеску та загальної вартості автомобіля знизилася в середньому на 2-3%. Тому з другої половини 2023 року кількість придбаних автомобілів у кредит різко зросла.

За словами Сергія Кіпоренка, загальна структура попиту у 2023 році не зазнала особливих змін. Так, близько 25% усіх автокредитів було видано на електрокари та гібридні авто вартістю у 30-45 тис. доларів, понад 20% автокредитів припало на преміальні авто ціною понад 80 тис. доларів, близько 15% кредитів видали на придбання автомобілів вартістю 18-. 20 тис. доларів.

На думку фахівця, 2024-го до 20-25% авто в ціновому сегменті 18 -20 тис. доларів купуватимуть у кредит, також серед них зростатиме частка електрокарів. Зараз в Україні вибір подібних авто досить широкий, а переважна більшість — це нові автомобілі, що імпортуються з Китаю.

Що треба знати позичальнику

На думку Сергія Кіпоренка, у 2024 році найбільший попит буде на авто, що враховують важливі для позичальників аспекти:

  • гнучкість, варіативність умов придбання (наприклад, спільні програми банків та автодилерів) у співвідношенні із загальною вартістю автомобіля;
  • широкий модельний ряд під різні фінансові можливості;
  • наявність розгалуженої мережі сертифікованого автосервісу;
  • якісні характеристики автомобіля можна порівняти з його ціною;
  • можливість через 3-5 років продати автомобіль із збереженням до 40-50% його первісної вартості.

"З певною обережністю можна розраховувати на те, що у 2024 році умови придбання автомобілів стануть ще лояльнішими для позичальника, відповідно може зрости кількість придбаних авто у кредит", — підсумував Сергій Кіпоренко.

Крім автокредитування, у 2024 році поліпшуватимуться умови і для видачі кредитів малому та середньому бізнесу. Процентна ставка за ними може знизитися до 15-17%.