Максимально підскочить до 45 гривень? Від чого залежить курс долара і яким він буде надалі

Читать на русском
Автор
Банкнота
Банкнота. Фото Обозреватель

Цьогорічний курс закладено на рівні 42 гривні

Курс долара наразі падає через те, що Україна залишається імпортозалежною країною. Експерти не беруться прогнозувати ситуацію на ринку в майбутньому, але кажуть, що 45 гривень — це максимальна межа.

Протягом цього року має надійти більш як 35 мільярдів американської валюти на фінансування дефіциту державного бюджету, як каже доктор економічних наук, голова Adventer Group Андрій Длігач в етері 24 Каналу. Тому вдасться отримати достатньо ресурсів у валюті.

За його словами, експорт в Україні зростає повільніше, аніж імпорт, тому гривню треба знову повертати у валюту.

На скільки максимально зросте курс та від чого він залежить

Доктор економічних наук пояснив, що економіка в Україні погіршилась не лише через військові закупівлі, коли вона була вимушена купувати велику кількість зброї за власні гроші, в той час, як допомога від США запізнювалась. Тому це тиснуло на гривню і відбувалась її девальвація.

Крім того, на валюту вплинуло також зменшення переказів від українських трудових емігрантів.

"Якщо до повномасштабного вторгнення вони сягали 16 мільярдів доларів на рік, нині – набагато менше. Що більше, українці за кордоном купують і витрачають багато валюти. Національний банк повинен постійно покривати карткові витрати", — йдеться у виданні.

Наразі економістам важко прогнозувати ціну долара надалі й не беруться за цю справу. Причиною є те, що курс — це природний процес, а не управлінський. Він залежить від рішення Кабміну, Нацбанку та Верховної ради, а також від знецінення гривні та дії, які будуть спрямовані на стимулювання українського експорту.

"Згідно з параметрами бюджету, цьогоріч курс не має перевищити 42 гривні за долар. Чи буде на рівні 45 гривень за долар? Гадаю, це максимальна планка, яка може розглядатися в сценаріях. Це залежить від рішень, які будуть ухвалені в уряді, щодо того, у який спосіб компенсувати нестачу фінансового ресурсу в державному бюджеті, аби покривати військові витрати", — каже Длігач.

Курс долара в Україні станом на 7 серпня

За даними порталу "Мінфін", 7 серпня середній курс долара в українських банках становить 41,0 грн (купівля) та 41,40 (продаж). Готівковий курс — 41,20 (купівля) та 41,30 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 41,0381 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, коли чекати на зростання курсу долара в Україні. Таким прогнозом поділився начальник департаменту казначейства банку "Глобус" Тарас Лєсовий.