Троянди на мільйон та власники туалетних щіток за 4 тисячі грн: у Дніпрі оголосили дивний тендер на ремонт школи

Читать на русском
Автор
595
Троянди на мільйон та власники туалетних щіток за 4 тисячі грн: у Дніпрі оголосили дивний тендер на ремонт школи

Це вже другий тендер на ремонт цієї школи

У Дніпрі хочуть провести ремонт гімназії №89 "Потенціал" за 160 мільйонів гривень, а проводитиме його ТОВ "Будівельна група "Альфабуд".

Як йдеться у розслідуванні проєкту "Наші гроші", інформацію про це було оприлюднено на сайті державних закупівель "Прозорро". При цьому наголошується, що "Альфабуд" уже розпочинав ремонт цього навчального у 2021 році й тоді на ці цілі було виділено 117 мільйонів гривень.

У 2024 році договір було розірвано через "істотну зміну умов" його виконання, при цьому 40 мільйонів вже було сплачено. За кілька днів до розірвання договору замовник оголосив про нові торги на 174 мільйони.

При цьому журналісти знайшли й низку цікавих моментів. Наприклад, у тендері йдеться про закупівлю металопластикових вікон 4i-10-4M1-10-4i з двокамерним склопакетом та захисною сіткою по 8 640 гривень за квадратний метр, при цьому у грудні проводилася закупівля склопластикових вікон з москітними сітками для місцевої лікарні і це обійшлося у 3480 грн/кв.м за вікна та 278 грн/кв.м за сітки. Тобто вікна для лікарні обійшлися на 57% дешевше за вікна для школи.

Також знайшли й інші дивні позиції, наприклад:

  • тримачі для туалетної щітки Lehnen Evolution L31031001 у тендері розраховані за вартістю 4 084 грн, тоді як у магазині їх продають по 3091 грн;
  • кабель ВВГнгд 5х4,0 закупили по 173 грн за метр, на той час в "Епіцентрі" такі кабелі можна знайти за 137 гривень, а "Укрпровід" взагалі пропонує його по 97 грн/м;
  • фарба Ceresit IN 52 Standart закуповується по 276 грн/л, хоча її можна знайти в "Епіцентрі" за 230 грн/л, те ж із фарбою Ceresit IN 56 Standart — 426 про 321 грн/л відповідно;

Варто зазначити, що на озеленення території планують виділити 1,2 мільйона гривень, за ці гроші планують закупити 8400 кущів троянд.

Видання зазначає, що компанія "Альфабуд" належить Ірині Петровій, яка є головою Запорізької обласної організації політичної партії "Соціальна реконструкція". Ця партія вважається близькою до голови дніпровського осередку ОПЗЖ Геннадія Гуфмана.

Як повідомлялося раніше, Львівський обласний клінічний перинатальний центр (ЛОКПЦ) уклав угоду на послуги з надання харчування з підприємницею-початківцем. Вартість контракту становила 8,55 млн. грн.