В Україні знайшли незвичайного "гостя" з Китаю: чим це загрожує екосистемі

Читать на русском
Автор
4294
Китайський молюск у Дністровському лимані
Китайський молюск у Дністровському лимані. Фото Нижньодністровський національний природний парк

Китайський молюск стане конкурентом для інших водних жителів

У Дністровському лимані виявили молюска, який прибув з Китаю. Знахідку зробив інспектор Нижньодністровського національного парку під час вилучення браконьєрських сіток у селі Семенівка.

Про це повідомили у пресслужбі нацпарку. Фахівець з Одеського інституту морської біології НАНУ, доктор біологічних наук Михайло Сон встановив вид тварини — Sinanodonta woodiana.

"Цей вид молюсків вже знаходили на Дунаї, у дельті й басейні Тиси, епізодично у басейні Дніпра. Імовірно личинки китайського гостя потрапили з рибою до Дністровського лиману", — йдеться в повідомлені.

Екологи припускають, що розповсюдження китайського молюска може вплинути на екосистеми Дністровського лиману.

Sinanodonta woodiana у дельті Дністра

"Чи вплине розповсюдження даного виду у наших водах? Так. Відомо, що місцеві уніоніди – прісноводні мідії – є головними фільтраторами водойм, а їх ареали та чисельність стрімко скорочуються", – зазначили в нацпарку.

Китайський молюск стане суперником для Anodonta cygnea та Pseudanodonta complanata, які занесені до Червоної книги України.

Молюск з Китаю стане контурентом для інших видів

Це питання вимагає дослідження. Тому працівники парку звертаються до рибалок з проханням при нагоді передати їм живий екземпляр.

Раніше "Телеграф" писав, на території Національного заповідника "Хортиця" археологи зробили унікальну знахідку. Артефакт, якому понад 4 тисячі років.