Популярний і корисний продукт дорожчає вдвічі швидше за інфляцію. Експерти прогнозують нову хвилю зростання цін
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Морожена риба подорожчала майже на 20% за рік
Морожена риба в Україні за останній рік подорожчала з 178,69 до 211,51 грн за кілограм. Держстат наводить цифри, які змушують задуматися: якщо інфляція в країні становить 10,9%, то чому саме риба злетіла в ціні майже удвічі більше? І найголовніше — чи не стане продукт іще дорожчим через блекаути, які паралізують роботу холодильного обладнання по всій країні.
"Телеграф" з'ясував у експертів галузі, чому морожена риба подорожчала майже на 20% за рік, як відключення електроенергії впливають на вартість продукту та чи варто українцям робити запаси до новорічних свят.
Долар, логістика та ПДВ: що насправді піднімає ціни
Більше 90% рибної продукції на українському ринку — це імпорт. Внаслідок окупації Криму Україна втратила половину промислового вилову риби в Азовському та Чорному морях. Після початку повномасштабної війни обсяги впали ще вдвічі. Тепер ми купуємо продукцію в Норвегії, Ісландії, США, Канаді та Китаї — і розраховуємося за неї доларами та євро.
Дмитро Загуменний, очільник Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів, в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" пояснив механізм ціноутворення.
Глобально це пов'язано з тим, що інфляція у світі існує, вона достатньо висока останні роки, і це все позначається на вартості продукції та на тих закупівельних цінах, які є. Це перша складова, —
зазначив експерт.
Друга складова — курс валюти. Якщо на початку року долар коштував близько 41 грн, то зараз уже 42,4 грн. Здається, що різниця невелика, але вона напряму впливає на кінцеву ціну для споживача.
Третій чинник — складна логістика. До війни Україна імпортувала близько 40% риби морем. Зараз більша частина вантажів йде автомобільним транспортом, що коштує значно дорожче. "Складна логістика, фактично у нас до війни ми десь 40% імпортували морем. Зараз морем імпортуємо, але небагато, а все-таки більше автомобільним транспортом", — розповів Дмитро Загуменний.
Четверта складова — податки. Продукція має розмитнюватися, на неї нараховується ПДВ 20%. А далі вартість зростає через транспортування, зберігання та кінцевий продаж.
Як блекаути б'ють по собівартості
Відключення електроенергії створюють окрему проблему для галузі. Риба — продукт, який має постійно перебувати в замороженому стані. Якщо світло зникає, холодильники не можуть чекати — їх потрібно живити від генераторів.
Оскільки продукція — це заморозка, вона має постійно бути замороженою. Якщо якась інша продукція може полежати, почекати, поки з'явиться світло, то, на жаль, заморожена продукція не може. Якщо немає електроенергії, то мають вмикатися генератори, а це все також впливає на вартість продукції, —
пояснив очільник Асоціації імпортерів.
Проте точно визначити, наскільки генератори піднімають вартість продукту, складно. "Це залежить від багатьох чинників. Якщо це склад, то там, де багато продукції, там менший вплив. Якщо ми говоримо про якусь точку продажу, то там буде більша ця складова", — додав Дмитро Загуменний.
Але експерт впевнений: "В цілому це, безумовно, впливає на вартість і на кінцеву ціну".
Річкова риба: свої проблеми
Українські рибники, які вирощують прісноводну рибу, стикаються з власними викликами. Богдан Грішин, керівник ТОВ "Рибне господарство Меркурій" з Вінниці, в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" розповів про ситуацію в галузі.
Ціна мала би підніматися, але ринок диктує правила свої, що ціна на рибу не росте. В роздрібній торгівлі росте, а оптова не росте, хоча мала би підніматись, тому що податки підвищуються, затрати підвищуються, там те саме світло, і підвищується ціна на корми — пшениця, зерно, все росте, —
пояснив рибник.
Для річкових господарств блекаути критичні лише в певні періоди. "Зараз на рибне господарство ні, а в сезон, коли йде нерестова кампанія, коли йде інкубація, там працюють насоси, то тоді впливає", — розповів Богдан Грішин. Під час інкубації використовуються насоси для інкубаторів, де вирощується личинка. Вода має збагачуватися киснем, і для цього потрібна електроенергія.
Ще одна проблема — дефіцит робочих рук. "Працівників уже не вистачає, тому що це, в принципі, галузь невисокооплачувана, а людей зараз всіх "повигрібали", тому шукати робітників дуже проблемно", — зізнався рибник. Особливо складно знайти працівників на сезонні роботи — облови восени та навесні. Ті, хто залишились, хочуть більшу зарплату, що також впливає на собівартість продукції.
Зараз короп коштує близько 120 грн за кілограм, карась та товстолоб — по 60 грн, сом — 150 грн. Це роздрібні ціни, але експерт зазначає: оптові ціни не ростуть, хоча мали би.
Скумбрія дорожчає, інша риба стабільна
Дмитро Загуменний не очікує різкого подорожчання більшості видів риби найближчим часом.
Ми не очікуємо якогось суттєвого подорожчання по жодному виду. Зараз ціни у закупівельників, вони приблизно на одному й тому ж рівні, — запевнив експерт.
Виняток — скумбрія, яка за останні два-три місяці суттєво зросла в ціні. "Це пов'язано з тим, що відбулося скорочення квот на вилов у традиційних місцях вилову. І через це, через зменшення пропозиції, зросла вартість", — пояснив очільник Асоціації імпортерів.
Інші види — оселедець, хек, балтійська риба, лосось, мінтай та креветки — залишаються на стабільному рівні.
Проте перед святами ситуація може змінитися.
Продавці можуть скористатися якраз моментом про те, що народ хоче чогось смачненького, на Різдво, на Новий рік, тому будуть піднімати ціну", — попередив Дмитро Загуменний. Але він додав, що ринок досить конкурентний, тому "суттєвих і значних коливань не очікуємо".
Що буде далі: прогнози експертів
Тарас Козак, президент Інвестиційної групи УНІВЕР, експерт з економіки, пояснив розбіжність між інфляцією та зростанням цін на рибу.
Інфляція — це середньозважене зростання цін на товари і послуги. Щось зростає швидше, щось повільніше. Ціна на морожену рибу також залежить від багатьох чинників — курсу, обсягів вилову, попиту тощо. Не можна брати зміну цін на якийсь товар чи групу товарів/послуг і вважати її інфляцією, —
зазначив експерт.
Довгострокові прогнози залежать від багатьох факторів.
Яка буде ситуація з електрозабезпеченням, яким буде курс, чи будуть якісь, як було два роки назад, блокування кордонів, інші чинники, які можуть вплинути на імпорт. Тоді це може безперечно впливати. Поки, якщо буде все більш-менш прогнозовано стабільно, то ціни залишатимуться стабільними, —
прогнозує Дмитро Загуменний.
Чи варто робити запаси до свят
На питання, чи має сенс купувати рибу про запас, Дмитро Загуменний відповів:
Якщо є зайве місце в морозилці, то завжди краще, щоб був якийсь стратегічний запас, особливо корисної продукції.
При цьому найкориснішою вважається жирна риба з високим вмістом омега-3: лосось, скумбрія, сардини та оселедець. Вони є відносно доступними та мають найбільший вміст корисних жирних кислот. "Це гарна альтернатива м'ясу", — додав експерт.
Якщо ж хтось дотримується дієти та рахує калорії, краще обрати білу рибу — хек, тріску чи мінтай. Там менше омега-3, але продукт залишається корисним.
В цілому ж ціни залишаються відносно стабільними, хоча й вищими, ніж рік тому. Основна загроза — це непередбачувані фактори: нові блекаути, зміни курсу валюти чи логістичні проблеми. Але галузь адаптується до нових реалій, і різкого стрибка цін експерти не прогнозують.
Нагадаємо, експерти попереджають про подорожчання тепличних огірків в Україні через енергокризу та завершення сезону.