У Києві відмовились перейменовувати вулицю на честь "Да Вінчі": причину пояснили цікаво

Читать на русском
Автор
3282
Вулиця Німанська
Вулиця Німанська. Фото Колаж "Телеграф"

Що кажуть в Київській міській раді з цього приводу

У Києві відмовились перейменовувати вулицю Німанську на честь Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі". Вона знаходиться у Печерському районі столиці.

Про це повідомили у Київській міській раді. Депутати виключили вулицю Німанську з переліку об'єктів, що підлягають перейменуванню через зв'язок з Росією чи її сателітами.

Причина — назва походить від найменування річки Німан, яка протікає у Литві. Вона є найбільшою та найдовшою річкою Литовської Республіки.

Крім того, Український інститут національної пам'яті рекомендував зберегти вулицю Німанську на мапі столиці. Зазначається, що назва вулиці не пов'язана з імперським та радянським минулим, тому перейменовувати її не обов'язково.

"Натомість збереження на мапі міста Києва вулиці Німанської, вшанованої в литовських легендах та оспіваної в піснях з найдавніших часів, є символом вдячності українців та поваги до Литовської Республіки за її послідовну та вагому підтримку України у протистоянні російській агресії", — наголосила голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

Нагадаємо, що у травні минулого року, українська акторка Ада Роговцева запропонувала перейменувати вулицю Німанську у Печерському районі Києва на вулицю Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі". Вона створила відповідну петицію, яка менш ніж за три години вона набрала необхідні 6 тисяч голосів.

Зазначається, що вулиця Німанська названа на честь ріки Німан, яка протікає у росії. "Російські топоніми не мають бути вшановані в міському просторі столиці України. Київ повинен шанувати Героїв, які віддали життя за Незалежність України", — йдеться у тексті

До слова, у Києві перейменували майже три десятки об’єктів. Незабаром з'явиться сквер "Да Вінчі" між вулицею Михайла Омеляновича-Павленка та Іподромним провулком