Французький прорив на світовий ринок: історія створення фільму "Леон"

Читать на русском
Автор
651
Головних героїв могли зіграти інші
Головних героїв могли зіграти інші. Фото кадр из фильма

На роль Леона претендували Мел Гібсон та Кіану Рівз

Культовому французькому кримінальному бойовику "Леон" цього року виповнюється 30 років. Він став першою картиною для режисера Люка Бессона, з якою він зміг прорватися на світовий ринок і підкорити Голлівуд. І вона виявилася однією з перших французьких стрічок розрахованою на масового глядача, яка змогла підкорити американців. Не дивно, що за версією сайту iMDb ця драма посідає 36-е місце у рейтингу найкращих фільмів усіх часів.

Раніше "Телеграф" розповідав про фільм "Втеча із Шоушенка ", якому цього року теж виповнилося 30 років.

Про що фільм

У картині розповідається про кілера Леона, якого грає Жан Рено. Він веде відокремлений спосіб життя і всі його розваги, це рідкісні походи в кінотеатр та догляд за улюбленою великою квіткою, що росте в горщику у нього вдома. Якось поліцейські пов’язані з мафією вбивають сусідську родину. Але маленькій дівчинці Матільді вдається вижити, і кілеру доводиться її взяти до себе жити. Він, на її прохання, починає навчати дівчинку володінню зброєю, а вона у відповідь допомагає йому по господарству. Звичайно ж, вона готується до того, щоб помститися вбивцям своїх батьків, а Леон не може відмовити їй у допомозі.

Думка критиків

Прорив французького фільму на американський ринок, а Люка Бессона до Голлівуда критики пояснюють тим, що режисер чітко окреслив місце дії. Воно відбувається у Нью-Йорку. Американський масовий глядач, насправді, не має величезного інтересу до картини, дія якої відбувається за межами Америки, а головний герой не американець.

Фото: кадр із фільму
Комедійний прийом Бессон використав у бойовику

Однак це не було причиною популярності цього фільму. Бессону вдалося створити потрібну атмосферу за допомогою деяких технічних прийомів, які стали в результаті його фірмовими. Наприклад, його герої часто дивляться у вічко. Це створює ефект підглядання, який подобається людям. Крім цього, тут, та й в інших фільмах, його головні герої, які, як би позитивні, між собою є антиподами. Тут це дорослий довготелесий і трішечки пригальмований чоловік і маленька балакуча дівчинка. Зазвичай такий прийом використовують у комедіях. Але для жанру кримінальних бойовиків якщо не новинку, то на той момент ще рідкість.

Цікаві факти

Замість Наталі Портман могла бути інша

Роль Матильди зіграла Наталі Портман, якій на момент зйомок було лише 10 років. Коли її батьки ознайомилися зі сценарієм, вони були проти її участі у картині, оскільки її сюжет зовсім не дитячий. Однак, незважаючи на вік Наталі виявила величезну наполегливість. Вона буквально билася за свою першу роль. У запалі сварки вона одного разу сказала батькам: "Це найбільша річ, яку я читала! Ви зіпсуєте мені життя, якщо відмовите!"

Фото: кадр із фільму
На початку Бессону Наталі здалася занадто юною для такої ролі

При цьому вона була далеко не єдиною претенденткою на цю роль і після перших спроб Бессон відхилив її кандидатуру, вирішивши, що вона занадто юно виглядає для цієї ролі. Однак, переглянувши багато інших варіантів, режисер вирішив запросити Наталі.

Жан Рено мав найсильніших конкурентів

Роль Леона міг зіграти також інший актор. Хоча Бессон писав сценарій саме під нього. Жан Рено єдиний у цій картині французький актор, який виконує головну роль. Отже, американському глядачеві він був на той момент незнайомим. Тому Люк певною мірою ризикував роблячи на нього ставку. Набагато більш виграшним для проєкту було б запросити вже визнаного актора. Тим більше, що цією роллю цікавилися тоді Мел Гібсон та Кіану Рівз. Але автор зробив вибір у бік свого земляка.

Вікові проблеми

Незважаючи на те, що батьки Портман у результаті дали згоду на зйомки доньки, їм не подобалося те, що їй у кадрі кілька разів доведеться курити. Тому вони домовилися з Бессоном, що він максимально скоротить кількість таких сцен у фільмі і стежитиме за тим, щоб у неї не виникла така звичка.

Без натяку на секс

Жан Рено зробив свого героя не таким, як його вигадав Люк Бессон. Актор вирішив зробити його трохи пригальмованим, щоб у глядачів навіть не виникало думки про те, що між Леоном і дівчинкою може бути щось більше.

Бессон змусив плакати дитину

Оскільки це була перша роль Наталі Портман, вона зовсім не знала жодних професійних хитрощів і прийомів. В одній зі сцен їй потрібно було заплакати, але це не виходило. Тоді Бессон почав бризкати їй у вічі м’ятну олію. Воно хоч і нешкідлива, але дуже неприємне і дівчинці це настільки не сподобалося, що вона одного разу заплакала і цього було достатньо.

Фото: кадр із фільму

Продовження не буде

Після успіху картини Бессон, звичайно ж, написав продовження. У ньому йдеться про життя вже подорослішавшої Матильди. Однак "Леон-2" так і не почали знімати і точно вже ніколи не візьмуться. Одна з причин – це ставлення до картини вже дорослої Наталі Портман. В одному з інтерв’ю вона сказала, що не хоче, щоб її діти коли-небудь побачили оригінал, бо в ній говорять про речі, які в сучасному світі абсолютно неприйнятні. З цієї причини вона відмовилася б зніматися в продовженні.

Статисти у формі поліції налякали реального злочинця

Тим не менш, Люк Бессон не захотів взагалі поховати ідею і, частково, скористався своїми доробками у фільмі "Коломбіана". Картина вийшла у 2011 році, але у прокаті провалилася.

На зйомках затримали злочинця

Ця історія з розряду курйозів. Справжній злочинець пограбував магазин, який знаходився поряд із знімальним майданчиком. Але коли він побачив скупчення поліції зі зброєю в руках, яка готується штурмувати будинок, він підняв руки і здався перевдягнутим статистам.