Віддання Стрітення Господнього 9 лютого: що не можна робити сьогодні в церковне свято

Читать на русском
Автор
2391
Яке сьогодні свято — Віддання Стрітення Господнього
Яке сьогодні свято — Віддання Стрітення Господнього. Фото Pixabay

Дізнайтеся, чому сьогодні у церковне свято не можна говорити компліменти та квасити капусту

У п’ятницю, 9 лютого (22 лютого за старим стилем), за новим церковним календарем, православні віряни та греко-католики відзначають Віддання Стрітення Господнього. Це свято означає завершення часу, присвяченого цій важливій події, і повернення до звичайного ходу церковних обрядів.

Святкування деяких найважливіших православних свят не обмежується одним днем, а продовжується протягом певного періоду, який називається святкуванням. Таким чином, церква наголошує на особливій важливості цієї події.

Віддання Стрітення Господнього, яке у 2024 році відзначалося 2 лютого, є завершальним днем свята. Цей день у християн вирізняється особливим урочистим богослужінням. 9 лютого виконуються молитви та піснеспіви, що відповідають змісту Стрітення.

Традиції та прикмети на 9 лютого

Цей день у народі відомий як Панкратів день або Никифорів день, відповідно до шанування 9 лютого святих Панкратія та Никифора. У давні часи до цього дня запаси їжі зазвичай вичерпувалися, тому наші предки починали закуповуватися зерном на весну. Крім того, вважалося корисним виносити насіння на мороз, а потім повертати їх у тепло. Вірили, що так можна забезпечити хороший урожай. Предки також проводили перевірку інструментів, необхідних у найближчому майбутньому для сільськогосподарських робіт.

У давнину за часів Київської Русі вважали, що потрібно цього дня старанно трудитися та грамотно готуватись до посівної. Вірили, що в холодну пору року можна буде насолоджуватися великою кількістю їжі.

9 лютого люди займалися плетінням личаків, а також здійснювали ремонт взуття для весни та літа. Крім того, можна було 9 лютого вдало придбати нову пару взуття.

  • Якщо у цей день морози затягнуться надовго, то весна буде пізньою.
  • Відлига у цей день віщує ранню весну та хороший урожай фруктів.
  • Сніг на гілки дерев налип — скоро потеплішає.
  • Свині голосно і неспокійно поводяться — до погіршення погоди.
  • Вікна в хаті запітніли — до відлиги.

Що не можна робити 9 лютого

  • Робити прогнози на майбутнє і планувати — задумане не втілиться в життя.
план ручка блокнот
  • Говорити компліменти жінкам і хвалити дітей — жінка може втратити свою красу, а діти погано вчитимуться і лінуватимуться.
  • Підіймати знайдені кошти — вони не принесуть користі.
  • Чесати вуха та губи — незабаром доведеться збрехати чи слухати брехню самому.
  • Залишати викинуте на дорозі сміття – варто чекати великих грошових втрат.
  • Квасити капусту — вийде несмачна.
  • Одягати брудне, порване або сильно зношене взуття — погана прикмета.

У кого іменини 9 лютого

Цього дня привітання з днем ангела приймають: Маргарита, Василь, Геннадій, Іван, Інокентій, Маркел, Никифор, Панкратій, Петро.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

У світі та в Україні сьогодні святкують День народження стриптизу, Всесвітній день шлюбу, Міжнародний день піци, Міжнародний день стоматолога, Всесвітній день захисту морських ссавців, Всесвітній день китів та День народження волейболу.

Раніше ми повідомляли, що в Україні 9 лютого буде хвиля морозів. Найхолодніше буде у Чернігівській, Сумській та Харківській областях.