У ЄС вигадали, як збільшити військову допомогу Україні, озвучено план

Читать на русском
Автор
У ЄС вигадали, де взяти гроші для України
У ЄС вигадали, де взяти гроші для України. Фото Колаж

Усі пропозиції, ймовірно, будуть розглянуті на саміті 1 лютого

Країни-члени ЄС на цьому тижні розпочнуть роботу над новим планом розблокування десятків мільярдів доларів. Це допоможе збільшити обсяги військової допомоги для України.

У разі схвалення цього плану передбачено повернення понад 20 мільярдів євро коштів країнам ЄС за десятки мільярдів євро військової допомоги, яку вони нададуть нашій країні протягом наступних чотирьох років. Про це стало відомо виданню The Wall Street Journal.

"З огляду на залежність України від зовнішньої підтримки, вибір, який зроблять країни ЄС та його партнери у найближчий період, або дозволить Україні досягти вирішального прогресу, або серйозно підірве її здатність до опору", — йдеться у статті.

WSJ пише, що на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ЄС через Європейський фонд миру (EPF) виплатив 5,5 мільярдів євро країнам-членам, які постачали Києву зброю, боєприпаси, танки і ракети ППО в основному з запасів, що у них є.

Але з початку 2023 року влада Угорщина блокувала будь-які виплати з фонду для країн-членів протягом більш ніж шести місяців. При цьому Будапешт вимагав від України поступок. За цей час низка країн-членів ЄС вичерпала свої запаси до такого рівня, що не може більше надавати нових значних обсягів допомоги. А Німеччина, яка збільшує допомогу Україні на двосторонній основі, заперечує проти того, щоб ще й платити майже чверть рахунка в EPF.

Зважаючи на ці труднощі, зовнішня служба ЄС пропонує створити спеціальний військовий фонд для України. За задумом він поглине частину активів EPF, що залишилися, і поповнюватиметься на 5 мільярдів євро щорічно з 2024 по 2027 рік.

Видання пояснює, що ідея полягає у тому, щоб використати ці гроші для компенсації країнам за спільну закупівлю військової допомоги. Йдеться про боєприпаси, безпілотники та ракети ППО для надання Україні.

Решту грошей буде використано для оплати витрат на програму військової підготовки ЄС для України. Перед тим, як новий план набуде чинності, буде перехідний період.

У документі ЄС наводяться приблизні підрахунки, згідно з якими цього року Євросоюз може запропонувати державам-членам компенсацію за військову допомогу на суму 7,5 мільярдів євро.

Новий план дозволить меншим країнам-членам з невеликими запасами боєприпасів об’єднати свої ресурси для спільних закупівель, щоб зробити більший внесок у допомогу Україні.

Структура фонду також дозволить уникнути регулярних виплат, які Угорщина часто блокувала або використовувала як важіль впливу, щоб вимагати щось натомість.

Крім того, це забезпечило б стабільний потік попиту на військову техніку протягом наступних кількох років на додачу до національної двосторонньої допомоги Україні, що могло б мотивувати європейські оборонні компанії, щоб збільшити виробництво критично важливих видів озброєнь.

Представники ЄС заявили, що держави-члени розпочнуть офіційне обговорення плану найближчими днями. Усі пропозиції, ймовірно, будуть розглянуті лідерами ЄС на саміті 1 лютого.

Однак будь-яке остаточне рішення, швидше за все, займе кілька тижнів. Для його прийняття потрібна одностайна згода всіх країн-членів ЄС, що може стати ще однією перешкодою, пише WSJ.

Раніше "Телеграф" повідомив, що президент Литви закликав збільшити військову допомогу Україні.