Росія рвалася в НАТО: у США розсекретили деталі розмови Єльцина та Клінтона

Читать на русском
Автор
614
Борис Єльцин та Білл Клінтон (справа наліво)
Борис Єльцин та Білл Клінтон (справа наліво). Фото Відкриті джерела

РФ мала серйозні побоювання

Росія хотіла потрапити у НАТО, але було це у 1994 році. Тоді президент Росії Борис Єльцин закликав президента США Білла Клінтона ухвалити відповідне рішення.

Але американський глава не підтримав його. Про це йдеться в одному з архівних документів США.

Національний архів США розсекретив одну із телеграм американського посольства до Держдепартаменту. У ній йдеться про вечерю президентів Клінтона та Єльцина на підмосковній дачі в Ново-Огарьово 13 січня 1994 року.

Російський президент на цій вечері заявив американському главі, що "Росія має бути першою країною, яка вступила до НАТО", за якою підуть інші держави Центральної та Східної Європи. Проте він також додав, що насправді Росія ще не готова вступити у НАТО, адже є багато факторів, які варто владнати. Зокрема, йдеться й про реакцію Китаю.

Єльцин також запропонував "свого роду картель США, Росії та європейців, який допоможе забезпечити та покращити світову безпеку". Відповіді Клінтона були дуже обережним, адже він зосереджував увагу на потребі припинити криваві конфлікти.

"Він згадує велич росіян, але не торкається ідеї картелю або членства Росії в НАТО", — йдеться в телеграмі.

Там також згадуються листи глави МЗС Козирєва, який писав, що напередодні цієї вечері Єльцин був шокований заявою Клінтона в Празі про те, що Чехія вступить до Альянсу, "не якщо, а коли".

Клінтон раніше в інтерв'ю, в якому заявляв, що пропонував Єльцину та Путіну прийняти Росію до НАТО.

Раніше "Телеграф" писав, що міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що погрози від Кремля в бік країн НАТО лунають чи не щодня. Це сигналізує про те, що колись Росія дійсно нападе.