У Білорусі образилися, що не отримали запрошення на рекордні навчання армій НАТО: скаржаться на порушення

Читать на русском
Автор
Валерій Ревенко
Валерій Ревенко. Фото twitter

Білоруський міністр звинувачує країни Європи в тому, що вони нібито не хочуть безпеки на континенті

У Міноборони Білорусі поскаржилися, що не отримали від країн НАТО запрошення на найбільші військові навчання з часів Холодної війни. Щобільше, члени Альянсу не попередили уряд республіки про свої плани, чим порушили Віденський договір ОБСЄ.

Про це у своєму Twitter повідомив голова департаменту міжнародного військового співробітництва Міністерства оборони Білорусі Валерій Ревенко. За його словами, Альянс нібито демонструє своє небажання зберігати "діючу архітектуру безпеки в Європі".

"Попри заяви про прихильність до виконання Віденського документа, дії окремих держав викликають як мінімум нерозуміння. Країни НАТО планують залучити 90 тис. військовослужбовців на "найбільше за десятиліття" навчання, але ні повідомлення, ні запрошення Білорусь не отримувала", — написав Ревенко.

Він також згадав Польщу, яка запланувала на лютий навчання "Драгун-2024" із "істотним перевищенням порогових значень". За словами білоруського міністра, країна порушила положення глав V та VI Віденського документа ОБСЄ. Ці пункти зобов’язують країни повідомляти сусідам інформацію про навчання та запрошувати взяти участь у спостереженні.

"Такий підхід не має нічого спільного з прагненням зберегти чинну архітектуру безпеки в Європі", — резюмував Ревенко.

При цьому він не став згадувати Росію, яка у 2021 році розпочала військові навчання на кордоні з Україною та відмовилася надавати будь-яку інформацію про них. Тоді влада країни-агресора заявила, що "не зобов’язана цього робити". У 2023 році Путін відмовився розкривати інформацію про збройні сили РФ іншим членам ОБСЄ.

Навчання армій країн НАТО під назвою "Стійкий захисник" пройдуть у січні 2024 року. У них візьме участь одразу 90 тисяч військових, які відпрацьовуватимуть сценарій нападу РФ на Європу. Це наймасштабніші військові навчання за останні 40 років у Європі.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що Білорусь готова співпрацювати з НАТО. Однак республіка вже виставила свою умову, без якої діалог буде неможливий.