Новий "удар у спину": Індія відмовилася від співпраці з Росією на десятки мільярдів доларів

Читать на русском
Автор
1236
Новий "удар у спину": Індія відмовилася від співпраці з Росією на десятки мільярдів доларів

Індія повертається на Захід

Індія має намір відмовитися від співпраці з Росією щодо військових закупівель і віддати перевагу США, вплив яких посилюється в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Як повідомляє Reuters, розворот на Захід зумовлений також і тим, що росіяни не виконують своїх оборонних контрактів, оскільки змушені направляти техніку на війну проти України.

За останні 20 років Індія закупила у Москви зброї на 60 мільярдів доларів, що становить близько 65% їх арсеналу.

"Ми навряд чи підпишемо якусь велику військову угоду з Росією. Це стало б червоною лінією для Вашингтона", — заявив експерт з Росії в нью-делійському аналітичному центрі Observer Research Foundation Нандан Уннікрішнан.

Це також пов’язано з політикою прем’єра країни Наренди Моді щодо зниження залежності від імпорту та розгортання виробництва всередині Індії. Зокрема, зі США вже було підписано контракт на спільне виробництво авіаційних двигунів для винищувачів.

Крім того, країна хоче купити французькі винищувачі для своїх авіаносців, розглядає європейські компанії для купівлі технології для виробництва підводних човнів, а також планує закупити БПЛА MQ-9B Reaper на більш ніж 3 млрд доларів у США.

"У міру того, як війна в Україні затягується, виникають питання, чи зможе Росія постачати нам запасні частини. Це стимулює диверсифікацію", — сказав експерт з Євразії в державному Інституті оборонних досліджень та аналізу Свасті Рао.

Як повідомлялося раніше, голова Генштабу Індії Аніл Чаухан, заявляв, що геополітична важливість Росії з часом знижуватиметься, а ось роль Китаю, навпаки, зростатиме.