Росія не зможе вивести у космос ядерну зброю: ЗМІ пояснили, чому

Читать на русском
Автор
697
Російська зброя – не ядерна боєголовка, а електромагнітна система
Російська зброя – не ядерна боєголовка, а електромагнітна система. Фото Відкриті джерела

Розвідка США зробила висновок, що російські розробки не становлять нагальної загрози для США

Зброя космічного базування, яку намагається розробляти Росія, скоріше за все є ядерним пристроєм, який може засліпити, заглушити або спалити електроніку всередині супутників. Але це точно не вибухова ядерна боєголовка, якою потрібно буде збивати супутники.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters із посиланням на власні джерела, знайомі із даними американської розвідки. Розвідувальні дані, які отримав Вашингтон, пов'язані з російським ядерним потенціалом та спробами терористичного режиму розробити зброю космічного базування.

Розвідка США зробила висновок, що російські розробки не становлять нагальної загрози для США. Оскільки космічна загроза, кажуть аналітики, це не ядерна боєголовка, а пристрій для електромагнітного засліплення, заглушення або ураження супутників, який живиться від джерела атомної енергії.

"Те, що Росія розробляє систему, яка живиться від ядерного джерела … і має можливості радіоелектронної боротьби на орбіті, більш вірогідно, ніж теорія про те, що Росія розробляє зброю з ядерною боєголовкою", – пояснив виданню виконавчий директор адвокаційної групи Асоціації з контролю над озброєннями Деріл Кімбелл.

Розвідувальне управління Міністерства оборони США (РУМО) у звіті за 2023 рік згадувало, що російський режим розробляє низку озброєнь, яка призначена для ураження окремих супутників. Проте РУМО не виключає, що терористи розробляють більш потужні системи, які можуть знищувати багато супутників, а не бити їх по одному.

Як раніше писав "Телеграф", Росія додала до скарбнички ядерних погроз ще і ядерну зброю з космосу, про що свідчать дані американської розвідки. Так, США вже поінформували Конгрес та союзників у Європу про потенційну загрозу розгалуженій супутниковій мережі Америки. Мова про те, що Росія планує розмістити ядерну зброю в космосі, ймовірно з метою атаки супутників. На Заході таку перспективу сприйняли дуже серйозно.