"Ви вбили Олексія, але вам не вбити надію": по світу проходять акції пам’яті Навального (фото)

Читать на русском
Автор
Акція пам’яті опозиціонера
Акція пам’яті опозиціонера. Фото Скріншот відео

Люди вимагають покарати вбивць

Увечері в п’ятницю, 16 лютого, у деяких російських та європейських містах люди вийшли на акцію у зв’язку зі смертю Олексія Навального у колонії. Віддати данину пам’яті вийшли у Казані, Омську, Новосибірську, Єревані, Батумі, Тбілісі, Белграді, Вільнюсі, Таллінні, Ризі, Лондоні, Парижі.

Вони звинувачують кремлівський режим у вбивстві та вимагають, щоб винні були покарані. У деяких російських містах людям не дають можливість покласти квіти до меморіалів жертв політичних репресій, адже пам’ятники оточені силовиками, повідомляє Astra.

Що змінить смерть Навального

Акції пам’яті Навального у Росії

Масштабних протестів у РФ немає. Дівчина в Новосибірську вийшла на одиночний пікет із аркушем паперу, на якому був напис "Хто наступний?". Вона простояла 20 хвилин на 30-градусному морозі.

У цьому ж місті силовики оточили меморіал жертвам політичних репресій, куди росіяни несли квіти на згадку про Навального. Нібито пам’ятник заміновано. Але люди не розгубились. Вони друкують фотографію російського опозиціонера і кладуть поруч. Квіти вставляють прямо в сніг, пише Телеграм-канал "сибірмедіа".

Квіти в снігу
У Новосибірську громадянам не дали покласти букети біля пам’ятника жертвам репресій

У Казані правоохоронці не дали можливості вшанувати пам’ять Навального, поклавши букети до пам’ятника. Меморіал оточений. Фото опозиціонера та свіжі квіти кладуть прямо на замети снігу, повідомляє Astra. Очеплений пам’ятник і в Омську.

Квіти на заметі снігу
Поліцейські не пропускали людей до пам’ятника у Казані

За даними цього ж джерела, пам’ятник жертвам політичних репресій "замінували" і в Красноярську. Але поліцейські дали можливість людям покласти квіти біля меморіалу. Вшанували пам’ять Навального в Саратові, Тольятті, Вологді, Ногінську та Бєлгороді.

У багатьох містах живі квіти несли до пам’ятників

Протестні акції в інших країнах

Більш вільно висловитися можуть громадяни поза Росії. У столиці Грузії Тбілісі люди вийшли на акцію протесту. Вони звинувачують путінський режим у вбивстві опозиціонера. На акції лунають такі гасла:

  • "Росія буде вільною";
  • "Ні війні";
  • "Путін убивця";
  • "Не забудемо, не пробачимо";
  • "Путін — х***о".

На акцію зібралися і в іншому грузинському місті — Батумі. На демонстрації було близько 300 осіб, інформує Sota.

Протестна акція в Батумі

В вірменському Єревані ввечері 16 лютого відбулася акція пам’яті Навального. Люди виходили з плакатами "Смерть убивцям" та "Ненавиджу".

Протести у Єревані
Люди вийшли на вулиці з плакатами
Протести у Єревані
Вони вимагають покарати причетних до загибелі ув’язненого опозиціонера

Акції пам’яті також проходили у Бєлграді, Вільнюсі, Ризі, Таллінні, Лондоні та Парижі. У латвійській столиці несли квіти до посольства Росії. Один із хлопців вийшов із плакатом, на якому було написано: "Ви вбили Олексія, але вам не вбити надію".

Акція пам’яті Навального у французькій столиці
Молодий чоловік з плакатом
Лампадки та квіти поряд з фото Навального
Жінка з плакатом
Акція протесту
Квіти та плакати

Нагадаємо, що про смерть російського опозиціонера стало відомо вдень 16 лютого. У РФ заявили, що йому стало погано після прогулянки. Нібито він одразу знепритомнів і його не змогли відкачати. Але журналісти звернули увагу на дивину — про смерть Навального повідомили дуже швидко. Але пізніше звернули увагу на ще одну дивину, пов’язану з датами.

Раніше "Телеграф" опублікував зведення з головними новинами про смерть Навального. Вона включає заяви соратників опозиціонера та світових політиків.