Банани важливіші за Україну: Еквадор скасував передачу зброї після російського шантажу

Читать на русском
Автор
1233
ЗРК "Оса"
ЗРК "Оса"

Влада країни каже, що не постачатиме зброю країні у стані війни

Влада Еквадору прийшла до рішення про те, що вона не передаватиме свою зброю радянського зразка США, щоб вона за кільцевим обміном потрапила в Україну. На тлі цього Росія зняла свою заборону на експорт бананів із цієї американської країни.

Як повідомляє російське пропагандистське видання РІА-Новини, інформацію про таке рішення озвучила глава МЗС країни Габріела Соммерфельд під час засідання комісії парламенту.

"Еквадор не відправить озброєння до країни, яка залучена до збройного міжнародного конфлікту", — сказала вона, відповідаючи на запитання законодавців.

Цікаво, але 19 лютого іспаномовне видання El Tiempo повідомило, що Росія офіційно зняла заборону на постачання бананів з Еквадору.

Інформація про те, що Еквадор має намір передати свою радянську зброю США в обмін на більш сучасні зразки з’явилася 2 лютого і того ж дня росіяни за дивним збігом обставин знайшли в місцевих бананах личинок мухи-горбатки (megaselia scalaris), через що було оголошено про заборону експорту для п’яти найбільших компаній країни.

Після переговорів з російським послом, влада Еквадору вирішила почекати з рішенням про передачу зброї, а тепер, як випливає із заяви глави МЗС, угоду взагалі було скасовано. Журналісти вирішили уточнити, чи пов’язані постачання бананів з обміном зброї, але відповіді від МЗС та Міноборони не було.

Росія є другим імпортером еквадорських бананів з 1,37 млн ​​тонн у 2023 році, що еквівалентно 22,85% від загального обсягу поставок. Більше закупив лише Європейський Союз.

Як повідомлялося раніше, серед зброї, яка могла потрапити з Еквадору до України, можна виділити зенітно-ракетні комплекси "Оса-АКМ", а також ручні гранатомети РПГ-7, автоматичні гранатомети АГС-17, зенітні кулемети ЗПУ-1/2/4, автоматичні гармати ЗУ-23-2, переносні зенітні комплекси "Голка" та "Стріла-2". Крім того, країна могла передати велику кількість боєприпасів до них.