Путін подарував Кім Чен Ину російське авто та викликав міжнародний скандал

Читать на русском
Автор
2611
Кім Чен Ин та Путін
Кім Чен Ин та Путін. Фото Getty Images

Глава Кремля наплював на рішення ООН

Президент Росії Володимир Путін подарував голові КНДР Кім Чен Ину автомобіль російського виробництва. Південна Корея заявила, що це порушує резолюцію Радбезу ООН.

Подарунок 18 лютого забрала сестра лідера Північної Кореї, заступник завідувача відділу ЦК Трудової партії Кореї Кім Йо Чжон та секретар ЦК Пак Чон Чхон. Про це повідомило Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

За словами сестри Кім Чен Ина, подарунок Путіна "служить свідченням особливих дружніх стосунків" між лідерами країн. Вона також "шанобливо передала російській стороні подяку товариша Кім Чен Ина президенту Путіну".

Агентство не уточнювало марку та модель машини, але це зробив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков. Він заявив, що йдеться про автомобіль Aurus. За словами Пєскова, коли Кім Чен Ин був на космодромі "Східний", Путін особисто показував йому Aurus.

"Як і багатьом, ця машина сподобалася, тому було ухвалено таке рішення", — заявив він.

При цьому Південна Корея назвала подарунок Путіна порушенням резолюції Ради безпеки ООН. Інформагентство Yonhap цитує заяву співробітника південнокорейського міністерства об’єднання, який заявив, що подарований главою Кремля автомобіль відноситься до класу люкс і саме це є порушенням.

Річ у тім, що згідно з текстом резолюції Ради Безпеки ООН №2397, ухваленої в грудні 2017 року, Північній Кореї забороняється передавати або продавати будь-які предмети розкоші, зокрема люксові автомобілі, зазначив південнокорейський чиновник. Він додав, що Сеул не залишить порушення резолюції без відповіді. Однак якою буде реакція, він не уточнював.

Як повідомляв "Телеграф", нещодавно Кім Чен Ин вкотре вдався до погроз у бік Південної Кореї. Він заявив, що має "законне право знищити" своїх сусідів.