У NASA розповіли, як вони попереджатимуть світ в разі астероїдної катастрофи

Читать на русском
Автор
Координаційний офіс NASA займається пошуком небезпечних астероїдів
Координаційний офіс NASA займається пошуком небезпечних астероїдів. Фото sciencealert.com

Для цього організація співпрацює з глобальною коаліцією астрономів

У NASA вирішили розповісти про те, яким чином вони попередять світ, якщо насуватиметься астероїдна катастрофа. Так, Координаційному управлінню планетарного захисту NASA доручено знаходити, відстежувати та оцінювати ризик, пов'язаний з потенційно небезпечними астероїдами у нашій Сонячній системі.

Як повідомляє ScinceAlert, якби астероїд, який впав на Землю 66 млн років тому, зіштовхнувся б із планетою сьогодні, то ми, мабуть, знали б, що це станеться раніше. Той астероїд мав ударну хвилю, яка в два мільйони разів потужніша за водневу бомбу. Він би зрівняв ліси, викликав цунамі і зруйнував би міста.

За словами провідного керівника програми Координаційного управління планетарного захисту Ліндлі Джонсона, їхньою метою є відшукати всі астероїди до того, як вони зіткнуться з Землею. Задля цього NASA також працює з глобальною коаліцією астрономів під назвою Міжнародна мережа попередження про астероїди (IAWN).

Зазначається, якщо небезпечний астероїд прямує до Землі, IAWN має процедури сповіщення громадськості. По-перше, ті, які виявили загрозу, поділяться своїми спостереженнями в мережі IAWN, щоб перевірити свої висновки та оцінити небезпеку. Щойно всі сторони погодяться, що Землі слід підготуватися до зіткнення, NASA надішле попередження.

Так, якби астероїд прямував у бік США, NASA повідомило б Білий дім, а уряд опублікував офіційну заяву для громадськості. Якби він був досить великим, щоб становити міжнародну загрозу, IAWN повідомив би Управління ООН з питань космічного простору.

Наразі IAWN виявив понад 34 000 навколоземних астероїдів. За словами Джонсона, маючи достатньо даних спостережень, NASA може з упевненістю передбачити їхні орбіти щонайменше на сторіччя вперед. Наразі відомо близько 2 300 потенційно небезпечних астероїдів.

За словами Джонсона, в більшості випадків IAWN ловить астероїди, що наближаються, задовго до того, як вони стануть безпосередньою загрозою для Землі. Але NASA знадобиться як мінімум п'ять-десять років попереднього повідомлення, щоб запобігти апокаліпсису через астероїд, що наближається.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в NASA шукають майбутніх "марсіан" задля дослідження планети. Екіпаж пробуде рік у закритих умовах.