Гроші не пахнуть? "Друг України" активно допомагає Росії виробляти зброю

Читать на русском
Автор
585
Гроші не пахнуть? "Друг України" активно допомагає Росії виробляти зброю

Росіяни використовують імпортні високоточні верстати для виробництва зброї

Тайвань став найважливішим постачальником металообробних верстатів до Росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну. При цьому Тайвань приєднався до санкцій проти РФ.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider та The Reporter. Наголошується, що тайванські обробні центри, токарні та електроерозійні верстати задовольняють потреби російського ВПК.

У січні 2023 року Міністерство економіки Тайваню включило до списку санкціонованих товарів високотехнологічні металообробні верстати. Експорт верстатів комплексної обробки металу та висококласних токарних верстатів безпосередньо в Росію практично зведено до нуля. Легально все ще можна експортувати лише електроерозійні верстати.

При цьому майже 80% комплексних металообробних верстатів тайванського виробництва, що надходять до Росії, переправляються через треті країни. Серед них лідирують Туреччина та Китай.

Згідно з даними російської митниці, отриманими від NBD (платформи, що спеціалізується на зборі даних про міжнародну торгівлю), з березня по вересень 2023 року Росія імпортувала не менше 193 обробних центрів тайванського виробництва загальною вартістю майже $29 млн. Станом на вересень 2023 року, майже половина верстатів імпортованих Росією з Туреччини, була зроблена на Тайвані.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що база даних іноземних компонентів у російській зброї налічує понад 2300 елементів. Абсолютна більшість цих компонентів виготовлено американськими компаніями – 74% від усіх проаналізованих НАЗК деталей.