Навального вбили? У його команді зробили першу офіційну заяву, а ЗМІ дізналися цікаві деталі

Читать на русском
Автор
3437
Олексій Навальний
Олексій Навальний. Фото росЗМІ

По всьому світу та в Росії минулої ночі пройшли стихійні акції пам’яті Навального

Прессекретар російського опозиційного політика Олексія Навального Кіра Ярмиш підтвердила його смерть. Його тіло перебуває у Салехарді.

"Олексія Навального вбито. Його смерть настала 16 лютого о 14:17 за місцевим часом, як написано в офіційному повідомленні, виданому матері Олексія. Співробітник колонії заявив, що тіло Навального знаходиться в Салехарді. Його забрали слідчі СК. Зараз вони проводять з ним "дослідження". Ми вимагаємо, щоб тіло Олексія Навального було видано його родині негайно", — написала Ярмиш у соцмережі Х.

Крім того, видання "Нова-Європа" повідомляє, що за словами одного з ув’язнених колонії, де Олексій Навальний відбував термін, ранок 16 лютого розпочався з тотального обшуку бараків. Співробітники колонії вилучили кілька стільникових телефонів, карти та навіть кип’ятильники, на користування якими раніше дивилися крізь пальці.

За словами іншого ув’язненого, "незрозумілий кипіж почався ще ввечері 15 лютого". Ув’язненим провели прискорену перевірку, після чого замкнули у бараках та посилили охорону. В’язень стверджує, що на територію ІЧ-3 пізно ввечері та вночі заїжджали три машини.

За словами ув’язненого, про смерть Навального в колонії стало відомо близько 10-ї ранку (12:00 за московським часом). При цьому управління ФСВП з ЯНАО опублікувало пресреліз про смерть політика на своєму сайті близько 14:00 за місцевим часом (16:00 за київським часом).

Нагадаємо, 16 лютого про смерть Навального повідомила Федеральна служба виконання покарань Ямало-Ненецьким автономним округом. Там заявили, що після прогулянки він почувався погано, практично відразу знепритомнівши. Лікарі нібито намагалися реанімувати ув’язненого, але безуспішно.

Для довідки: у серпні 2023 року Навального було відправлено на 19 років до колонії особливого режиму за статтею про екстремізм, до якого російська влада зараховує діяльність ФБК, яка відзначилася низкою розслідувань про корупцію наближених до Кремля осіб. На початку грудня він загадково зник із місця свого утримання і ніхто з його знайомих та родичів не міг з ним зв’язатися. Його колеги вели пошуки протягом майже трьох тижнів. Після цього Навального виявили у Ямало-Ненецькому автономному окрузі, у колонії "Полярний вовк". Саме там він і помер.

Раніше "Телеграф" розповідав, що говорив Навальний про Україну. Його заяви на тему відносин між двома країнами іноді мали великий резонанс і в Росії, і в нашій державі.