Угода про кордони у США: що за документ і як він може допомогти Україні

Читать на русском
Автор
1035
Політичні ігри в США мають тяжкі наслідки для України
Політичні ігри в США мають тяжкі наслідки для України. Фото Колаж

Байден назвав угоду жорсткою та справедливою

З’явилася інформація про угоду про кордон, яку Сенат США може подати наступного тижня. Вона передбачає суттєве посилення правил в’їзду до Сполучених штатів для нелегальних мігрантів на південному кордоні, втім, прихильник експрезидента США Дональда Трампа, речник Палати представників Конгресу Майк Джонсон вже надіслав листа конгресменам-республіканцям з вимогою відхилити цю угоду.

Угода Сенату прискорить процес розгляду справ про надання притулку мігрантам протягом шести місяців. Зараз це може тривати до 10 років, пише CNN.

Президент Джо Байден у своїй заяві про переговори в Конгресі, заявив, що угода, над якою працювали переговорники в Сенаті, одночасно жорстка і справедлива. Тепер республіканці стануть перед вибором — колишній президент Дональд Трамп закликав Республіканську партію відхилити все, що не відповідає тому, що він називає "ідеальним" законопроєктом.

"Це дало б мені, як президенту, нові надзвичайні повноваження щодо закриття кордону, коли він виявиться перевантаженим. І якби мені надали такі повноваження, я б скористався ними в той день, коли підпишу закон… Забезпечення безпеки кордону за допомогою цих переговорів — перемога для Америки… Якщо ви серйозно ставитеся до прикордонної кризи, ухваліть двопартійний законопроєкт, і я його підпишу", — заявив Байден.

Відповідно до пакета заходів, який незабаром буде опубліковано, Міністерству внутрішньої безпеки будуть надані нові надзвичайні повноваження щодо закриття кордону, якщо середня кількість щоденних зустрічей з мігрантами досягне 4 000 протягом тижня. Деяким мігрантам буде дозволено залишитися, якщо виявиться, що вони рятуються від тортур чи переслідувань у своїх країнах.

Щобільше, якщо кількість перетинів кордону перевищить 8500 за один день, кордон для всіх, хто його незаконно перетинає, буде закрито. Тому, хто спробує перетнути кордон двічі, поки його закрито, буде заборонено в’їзд до США на один рік.

Варто зазначити, що без угоди щодо безпеки кордону Конгрес не зможе схвалити виділення коштів для допомоги Україні. Ці питання ув’язані в один пакет. Тому ймовірність того, що допомога буде виділена, дуже сильно зросте, якщо Конгрес схвалить угоду.

Як раніше повідомляв "Телеграф", міграційний конфлікт у США розгоряється. Почалося досить жорстке протистояння між федеральним урядом Джо Байдена та місцевими адміністраціями низки штатів на чолі з Техасом.