Суд "зняв недоторканність" з Трампа у справі про штурм Капітолія: що це означає

Читать на русском
Автор
2692
Дональд Трамп
Дональд Трамп

Політик обіцяє оскаржити рішення

Колишній президент США Дональд Трамп більше не має президентської недоторканності, а тому може виступати у справі про захоплення Капітолія з тими самими правами, як і звичайні підозрювані.

Як пише"Європейська правда", про це йдеться у рішенні Федерального апеляційного суду штату Колумбія у справі про спроби захоплення прихильниками Трампа будівлі парламенту 6 січня 2021 року.

Судді одноголосно ухвалили рішення і нагадали про сотні учасників штурму, які зазнали кримінального переслідування. Крім того, вони наголосили, що Трамп більше не може використати аргумент про президентський імунітет у контексті цієї справи.

Зазначається, що зараз у нього є такі самі права, як і в будь-якої іншої особи, яка звинувачується в кримінальному правопорушенні. У суді також визнали, що експрезидент справді мав імунітет, але більше він його не захищає.

Сам Трамп вже заявив, що має намір оскаржити рішення.

Тим часом популярний блогер Роман Шрайк простими словами пояснив, що означає таке рішення.

"Суть у тому, що адвокати Трампа намагаються максимально відтягнути початок слухань у кримінальних справах. Тому вигадують будь-яку дичину, щоб затягнути процес. Тут вони придумали, що Трамп має довічний "абсолютний імунітет", тобто за те, що він творив, бувши президентом, його притягнути не можна", — пояснив блогер.

За його словами, попри те, що апеляційний суд ухвалив, що такий аргумент є "дичиною", адвокати Трампа продовжують наполягати на тому, що в цьому є сенс. Тож тепер це питання розглядатиме Верховний суд.

Таким чином, розгляд справи "6 січня" мав розпочатися 4 березня 2024 року, але тепер може бути відкладено на незрозумілий термін.

Як повідомлялося раніше, після президентських виборів 2020 року тисячі демонстрантів пішли на штурм Капітолія після того, як стало зрозуміло, що Трамп програє. Сам експрезидент активно публікував повідомлення у своїх соцмережах із закликами до захоплення будівлі парламенту, що суд розцінив як підбурювання до заколоту. Під час штурму в приміщенні відбулися зіткнення протестувальників із силовиками — загинули п’ятеро людей, серед яких офіцер поліції

Варто зазначити, що це не єдина відкрита проти нього справа, оскільки він уже має на своєму рахунку справу про секретні документи та гроші для порнозірки.