Які доходи не враховуються при отриманні субсидії: є нюанси

Читать на русском
Автор
5816
Доходи потрібно вказувати в декларації Новина оновлена 30 березня 2024, 07:51
Доходи потрібно вказувати в декларації. Фото Колаж "Телеграфу"

Від середнього прибутку родини залежить сума субсидії

В Україні завершується опалювальний період, а разом із ним і виплата субсидій, розрахована на нього. Вже з травня нараховуватимуть допомогу на оплату послуг ЖКГ в меншому розмірі.

Для тих, хто тільки планує подати документи на отримання субсидії, варто знати, що на її суму та право отримання впливає сукупний дохід родини. В нього входять пенсія, зарплата тощо. Однак є деякі виплати, які не враховуються в загальний прибуток. Серед іншого це:

  • виплата допомоги ВПО на проживання (для тих категорій, які продовжують отримувати гроші),
  • допомога від міжнародних організацій, зокрема ООН чи грантові програми на лікування, навчання, оздоровлення тощо,
  • виплата допомоги при народженні дитини.

З останньою виплатою є важливий нюанс. До середнього спільного доходу родини не включається одноразова виплата при народжені дитини — 10 320 грн. Подальші виплати — 860 грн протягом 36 місяців вже мають бути включені в декларацію при подачі документів.

Для тих, хто субсидію вже отримує, нагадуємо — після зміни майнового чи сімейного стану потрібно повідомити в Пенсійний фонд для коригування документів та, за потреби, суми субсидії. На це відводиться 30 днів.

Раніше "Телеграф" розповідав, яка саме пенсійна виплата впливає на суму субсидії. При нарахуваннях враховують пенсію в різні місяці.