Спіймати друга та посадити у "темницю": які дворові ігри були популярними серед радянських дітей (фото)

Читать на русском
Автор
Свій час радянські діти проводили на вулиці
Свій час радянські діти проводили на вулиці. Фото Pinterest

Усі дворові ігри були дуже рухливими

Зараз комп’ютери, телефони та планшети є у кожній сім’ї і часто діти грають у ігри онлайн. Проте за радянських часів діти проводили час трохи інакше.

Особливою популярністю серед радянських дітей мали дворові ігри. "Телеграф" вирішив поділитися, як грала звичайна дитина в СРСР.

Які ігри були популярними серед дітей за радянських часів

Найрухливішою грою вважалися латки (салки). Правила дуже прості: один є латкою і має гнатися за іншими дітьми. Вони повинні тікати і не потрапити в латку — у цьому випадку вони самі будуть наздоганяти.

Чим більше у грі брало участі дітей, тим веселіше. Гра тривала доти, доки у гравців залишалися сили.

При грі у вибивного доводилося також багато рухатися. Правила прості: група дітей ділилася на вибивного та тих, кого треба було вибити. Перший ставав за кілька метрів від будь-якої стіни (огорожі, будинки, гаража) і тримав у руці м’яч.

Інші ставали біля стіни на певній відстані один від одного, але не більше метра. Вибивний мав потрапити по одному з учасників, а ті — ухилитися від нього. Той, по кому потрапили, сам ставав вибивним, міняючись із тими місцями.

Для гри в хованки потрібно вибрати того, хто шукає. Він повинен дати решті дітей сховатися, а потім їх шукати.

Однією з найпопулярніших радянських дворових ігор була гра у козаків-розбійників. Діти ділилися на дві команди – козаки та розбійники. Перші мали зловити других, і відправити їх у "темницю".

Ловили козаки розбійників за допомогою торкання — кого торкнулися, той і спійманий. Поки тримає за руку, розбійник не може бігти, але варто козаку позіхатися і хоч на секунду відпустити "розбійника" — й він уже втікав.

Раніше ми розповідали про найнезвичайніші пляжні звички в СРСР. Також "Телеграф" писав, як у СРСР любили відпочивати.