Єврорада Орбану точно не дістанеться: Шарль Мішель передумав йти у відставку

Читать на русском
Автор
910
Мішель поскаржився, що став мішенню для невдоволення
Мішель поскаржився, що став мішенню для невдоволення. Фото Відкриті джерела

Мішель пояснив, чому він хотів балотуватися у Європарламент, та чому відмовився

Голова Європейської Ради Шарль Мішель не буде брати участь у виборах до Європейського парламенту через те, що його плани спричинили гучний скандал серед керівників країн Європейського Союзу. Тому дострокова відставка Мішеля скасовується, та угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан до керівництва Єврорадою вже точно не потрапить.

Про це сам Мішель написав у своєму Facebook. Політик визнав, що перспектива його дострокової відставки призвела до "екстремальної реакції".

"Мій вибір викликав сильну увагу ЗМІ та спекуляції. Я вітаю всю політичну критику та законні аргументи. Природно, кожна ситуація має кілька можливих точок зору. Але особисті напади все більше переважають над фактичними аргументами", – поскаржився він.

Мішель додав, що вбачав у виборах можливість продовжити боротьбу за вирішення проблем Європи, зокрема війни в Україні. Також він сподівався, що передвиборча кампанія буде сумісною з виконанням виконавчих повноважень – але в нього не вийшло.

"З усіх цих причин і щоб зберегти фокус моєї місії, я не буду кандидатом на європейських виборах. Я присвячу всі свої зусилля своїм нинішнім обов'язкам з непохитною рішучістю, поки вони не закінчаться", – резюмував він.

Як писав "Телеграф", 7 січня Європу сколихнула неприємна новина: президент Європейської ради Шарль Мішель балотуватиметься на виборах до Європарламенту, які відбудуться влітку поточного року. Він достроково покине пост у разі обрання, а його місце тим часом може посісти Орбан.

Сам Мішель на фоні паніки пояснив, що Європейський Союз має достатньо часу, щоб обрати наступника Мішеля на посаді президента Євроради. Але його аргументи знайшли не дуже переконливими.