Українська наїзниця прийняла громадянство Латвії, але зберегла колишній паспорт

Читать на русском
Автор
Єва Білокриницька вже два роки виступає за Латвію
Єва Білокриницька вже два роки виступає за Латвію. Фото Publicitātes foto

Спортсменка брала участь у юніорському чемпіонаті Європи та інших міжнародних змаганнях.

Сейм Латвії ухвалив закон про надання громадянства громадянці України, наїзниці Єві Білокриницькій. При цьому спортсменка збереже українське громадянство.

Відповідний закон спрямований на прийняття комісії Сейму з питань громадянства, міграції та соціальної згуртованості. Закон набув чинності наступного дня після опублікування, повідомляє Делфі.

Закон було розроблено з урахуванням "спортивних досягнень Білокриницької, яка представляла Латвію на міжнародних змаганнях, сприяла визнанню іміджу країни у світі та оцінюючи індивідуальні обставини", повідомляють у виданні з посиланням на прес-службу парламенту.

З 2021 року, представляючи Латвійську федерацію кінного спорту (LJF), спортсменка брала участь у юніорському чемпіонаті Європи та інших міжнародних змаганнях. У 2021 та 2022 роках Єва Білокриницька вигравала чемпіонат Латвії з виїздки серед юніорів, а також визнавалася найкращою наїзницею Латвії з виїздки серед юніорів.

З 2023 року Білокриницька більше не могла представляти Латвію на міжнародному рівні — за регламентом це дозволено лише особам, які мають латвійське громадянство. Комісія з громадянства Сейму пояснює, що молода спортсменка пов’язує своє майбутнє з Латвією та хоче представляти Латвію на літніх Олімпійських іграх 2028 року у Лос-Анджелесі та в інших змаганнях. Свою підтримку бажанню Єви Білокриницької здобути громадянство Латвії висловили також Латвійська федерація кінного спорту та асоціація кінного спорту Barratt Equestian. На засіданні комісії Сейму спортсменка дала клятву вірності Латвії.

Раніше повідомляли, що син Андрія Шевченка подав документи на українське громадянство.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу