Ціни на пальне в Україні до кінця січня ще знизяться: на скільки подешевшає бензин, дизель та газ

Читать на русском
Автор
АЗС
АЗС. Фото freepik.com

Здається, крига таки скресла

Минулий рік запам’ятався автомобілістам як період, коли ціни на пальне скакали то вверх, то вниз. Наприклад, якщо минулого літа ціни на бензин коливалися в межах 50-51 гривень, то вже у жовтні цей вид палива здорожчав на 5 гривень, або й більше. Але найбільше змінився ринок газу. Через блокування україно-польського кордону він в один момент був найдорожчим на планеті. Проте українці стійко витримали всі випробування, і зараз ціни на газ повернулися до минулорічних показників.

Але яким ж буде ринок палива надалі? Заправляти авто на АЗС буде доступно, чи це буде дорогим задоволенням, розповів експерт аналітичної агенції "НафтоРинок" Олександр Сіренко для Інституту досліджень авторинку.

Прогноз щодо цін на пальне

Олександр Сіренко вважає прогнозування цін на пальне на термін понад 2 тижні складною і навіть невдячною справою. У країні війна, коливається вартість гривні, а в Європі стрибають то вгору то вниз котирування нафти. Все це значно впливає на вартість палива, каже Сіренко.

До того ж ціни на нафту у світі залежать від будь-яких подій, що відбуваються. Тому довгострокові прогнози експерти не беруться робити. З приємного — зараз низький сезон, коли палива не використовується надто багато. Аграрії закуповують паливо для власних потреб за низькими цінами. Тому ціни на АЗС помалу знижуються.

У грудні, за його словами, сильно впали гуртові ціни на паливо. Проте роздрібні ще не опустились до цього рівня. Тому ще до лютого у роздробі ціни на бензин знизяться на дві-три гривні, дизель — на гривню-півтори, а газ — десь ще на дві гривні, прогнозує Олександр Сіренко.

Раніше "Телеграф" писав, що в Україні акциз на автогаз зросте втричі. Скільки коштуватиме після здорожчання акцизу автогаз, читайте у статті.