Від цього залежить поведінка авто: як профіль шин впливає на керованість машини

Читать на русском
Автор
Автомобільні шини Новина оновлена 03 квітня 2024, 16:43
Автомобільні шини. Фото telegraf.com.ua

Під час вибору шин важливо враховувати ваш стиль водіння, умови експлуатації та характеристики вашого автомобіля.

Шинний профіль відіграє ключову роль у керованості автомобіля та його поведінці на дорозі. Від вибору профілю шини залежить якість тримання дороги, стабільність, зчеплення з поверхнею та комфорт водіння.

"Телеграф" вирішив розповісти про те, як профіль шин впливає на керованість автомобіля. Одразу зазначимо, що профіль шини — співвідношення її висоти до ширини, яке виражається у відсотках.

Яку роль відіграє профіль шин для авто

Почнемо з того, що чим вище профіль, тим шина м'якша і комфортніша. Чим нижчий профіль, тим шина жорсткіша і краще тримає дорогу.

Шини з низьким профілем мають краще зчеплення з дорогою, що робить їх більш стійкими в поворотах і під час гальмування. Шини з високим профілем, своєю чергою, більш комфортні, але вони можуть втрачати зчеплення з дорогою на мокрій або слизькій дорозі.

Якщо говорити про плавність ходу, то шини з високим профілем краще поглинають нерівності дороги, що робить їзду більш комфортною. Шини з низьким профілем більш жорсткі, тому вони можуть передавати більше вібрацій на кузов.

Також профіль шин впливає і на чутливість керма. Шини з низьким профілем більш чутливі до рухів керма, що робить їх більш маневреними. Шини з високим профілем менш чутливі до рухів керма, тому вони можуть бути менш маневреними.

Якщо брати до уваги зношення шин, то швидше це стається з низьким профілем. Справа в тому, що вони мають меншу площу контакту з дорогою.

Деякі шини мають спеціальний профіль з підвищеною боковою стійкістю, що допомагає зберегти стабільність автомобіля під час різких поворотів або в разі рухання на великих швидкостях. Наприклад, у високопрофільних шинах, бічний бік зазвичай м'якший, що забезпечує кращу амортизацію на нерівних дорогах і підвищує комфорт водіння. Однак, вони можуть бути менш стійкими на великих швидкостях.

Отже, під вибору шин важливо враховувати ваш стиль водіння, умови експлуатації та характеристики вашого автомобіля. Якщо ви хочете максимально поліпшити керованість вашого автомобіля, вам слід вибрати шини з низьким профілем. Якщо ви хочете зробити їзду більш комфортною, вам слід вибрати шини з високим профілем.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як доїхати до СТО, якщо пробили колесо, а запаски немає. Ці дієві методи можуть вас врятувати.