Західна преса розповіла про дивні дії України щодо повернення біженців з-за кордону: яку сенсацію видало Politico

Читать на русском
Автор
2203
У Європі можуть змінити правила для біженців
У Європі можуть змінити правила для біженців. Фото Freepik

Україна поки що не надсилала жодного офіційного запиту

Україна ніби-то тисне на Євросоюз щодо нових міграційних правил блоку. Таким чином, країна хоче домогтися того, щоб якомога більше громадян повернулися додому і підтримували економіку в умовах війни.

Про це повідомляє Politico з посиланням на двох дипломатів ЄС, які знайомі з ходом переговорів. Станом на листопад 2023 року 4,2 мільйони українців скористалися директивою про тимчасовий захист, що діє до березня 2025 року.

Наразі українська влада проводить дискусії на тему, як виглядатимуть правила ЄС для українських біженців після березня 2025 року. Особливо якщо ЄС візьме на себе зобов’язання підтримувати біженців, доки затягнеться війна.

Радник адміністрації президента Зеленського Сергій Лещенко, який заявив, що країни, які приймають, повинні припинити підтримувати біженців, щоб вони могли повернутися додому, спробував пояснити свої слова. Він наголосив, що озвучив виключно свою позицію, а не президента.

"Але я думаю, що мої думки відображають думки багатьох українців, які зараз мешкають в Україні, а також багатьох чиновників, які співчувають економічній стабільності України", — сказав він.

Україна поки що не зверталася до ЄС з офіційним запитом про те, щоб стимулювати повернення біженців додому. Але дипломати європейських країн зазначають, що відчувають певний тиск з метою посилити майбутні правила, щоб повернути людей. Ймовірно, після ухвалення нового закону про мобілізацію Україна посилить тиск у цьому питанні ще більше.

Також відомо, що у четвер, 25 січня, міністри міграції ЄС обговорять "альтернативні шляхи" мільйонів українських прохачів притулку. Якщо буде ухвалено рішення підтримувати їх доти, доки не закінчиться війна, то Єврокомісії буде доручено створити нову систему.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Польщі готуються до нової хвилі біженців. У МЗС країни вважають, що українці можуть знову розпочати масово виїжджати за кордон.