Пірати ОПЗЖ: ексдепутати вкрали понад 30 суден торговельного флоту України

Читать на русском
Автор
886
Ексдепутати ОПЗЖ вкрали понад 30 суден
Ексдепутати ОПЗЖ вкрали понад 30 суден. Фото Пресслужба СБУ

Незаконну справу провернули ще у 2017 році

Служба безпеки України викрила масштабну схему розкрадання майна державної компанії "Українське Дунайське пароплавство". Підозру отримали ексдепутати ОПЗЖ, які вкрали понад 30 суден торговельного флоту України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ у своєму Telegram. За даними слідства, зловмисники привласнили 32 баржі торговельного флоту підприємства на загальну суму понад 80 млн грн.

З’ясувалося, що "справу" організували двоє колишніх депутатів Одеської міської ради від забороненої партії ОПЗЖ та ексочільник судноплавної компанії.

Свою незаконну діяльність вони почали у 2017 році, тоді депутати уклали декілька договорів між пароплавством та підконтрольною фірмою на оренду вищезгаданих суден. Однак, замість використання за призначенням вони вивезли державні баржі за територію України, змінили їхні номерні знаки та фіктивно перереєстрували їх на афілійовану компанію.

Ексдепутатам загрожує до 12 років тюрми
Ексдепутатам загрожує до 12 років тюрми

Після цього судна переправили до однієї із країн Близького Сходу. Вже там їх розібрали та виготовили з них 12 барж більшої вантажності. Їх фігуранти використовували у власних комерційних цілях.

Наразі правоохоронці встановили місцеперебування всіх викрадених суден та заарештували їх. Експертизи підтвердили, що "нові" плавзасоби виготовлено із комплектуючих річкових суден державного підприємства.

На підставі зібраних доказів, трьом організаторам оборудки та трьом їхнім спільникам повідомлено про підозру за статтями Кримінального кодексу ⁠ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Раніше "Телеграф" писав, що у справі Мазепи суд зменшив заставу у 16 разів, але на поруки бізнесмена не відпустили.