Суд по справі Мазепи: заставу бізнесмену зменшили у 16 разів, але на поруки не відпустили

Читать на русском
Автор
Ігор Мазепа
Ігор Мазепа. Фото facebook.com/ConcordeCapital/

Бізнесмен був присутній на засіданні з відеозв’язку

У Києві у вівторок, 23 січня 2024 року, Апеляційний суд розглянув скаргу на ухвалу про взяття під варту підприємця Ігоря Мазепи, одного з головних фігурантів у справі незаконної забудови землі у Київській області. Рішенням судового органу суму застави було зменшено у 16 разів до 21 мільйона гривень, але на поруки бізнесмена не відпустили.

Прокурор Євген Сльота на засіданні вимагав підвищити суму застави із 49 мільйонів 700 тисяч гривень до 700 млн грн. На поруки Ігоря Мазепу готові були взяти 10 осіб, листи від них адвокат підприємця долучив до справи, про що повідомляє "Суспільне".

Що відомо про хворобу Х

Серед тих, хто був готовий стати поручителем бізнесмена, народний депутат Андрій Герус. Він заявив, що Ігор Мазепа протягом усього кримінального провадження виїжджав за межі України близько 80 разів, але завжди повертався. Тому підприємець не втече за кордон.

Це підтвердив і Андрій Калашніков, друг Ігоря Мазепи. На поруки фігуранта гучної справи також хотів узяти Василь Даниляк. Він не вірить, що затриманий бізнесмен може бути засновником злочинного угруповання.

Суд вирішив частково задовольнити апеляційні скарги. Ігоря Мазепу взято під варту до 27 лютого 2024 року з правом внесення застави у розмірі 21 млн грн. Але на поруки його не відпустять.

Нагадаємо, бізнесмена затримали на кордоні 18 січня. Його помістили під варту до 27 лютого із правом внести заставу. Мазепу підозрювали у незаконному заволодінні державними землями в Київській області. Провадження було внесено до Реєстру досудових розслідувань ще навесні 2014 року. Тобто до затримання Ігоря Мазепи минуло майже 10 років. Окрім нього, заарештували ще трьох фігурантів. Серед них є брат підприємця Юрій.

"Справа Мазепи" швидко стала гучною. Причому інтерес до нього виявило не лише українське суспільство, а й бізнес. Підприємці заявили про тиск із боку правоохоронців. Серед незадоволених є члени громадського руху "Маніфест 42".

Раніше "Телеграф" писав, що представники влади зустрілися із бізнесменами після затримання Ігоря Мазепи. Переговори проводились у закритому режимі. Але журналістам вдалося дізнатися про цікаві подробиці.